25 yıl sonra bir ilk: ABD'den ambargo için çekimser oy

ABD ve İsrail 25 yıldan sonra ilk kez tasarıya çekimser oy verdi.

25 yıl sonra bir ilk: ABD'den ambargo için çekimser oy

BM Genel Kurulu, 25. kez ABD’den Küba’ya uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırmasını istedi. ABD ve İsrail ilk kez tasarıya çekimser oy verdi.

25. kez oylanan ABD’nin Küba’ya uyguladığı ekonomik ve finansal yaptırımların sona erdirilmesi talebiyle hazırlanan karar tasarısı için yapılan oylamada 191 ülke tasarıya destek verirken sadece ABD ve İsrail çekimser oy kullandı. Bu iki ülke daha önceki tasarılara ret oyu vermişti.

“İlişki geliştirme politikası izliyoruz”

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BM Genel Kurulu’nda oylama öncesinde yaptığı konuşmada, Başkan Barack Obama’nın Havana’da belirttiği üzere adanın geleceğinin Kübalıların elinde olması gerektiğini kabul ettiklerini söyledi.

Oylamada çekimser kalacaklarını vurgulayan Power, “Bu tasarıya çekimser oy vermek Küba hükümetinin tüm politikası ve uygulamalarını tasvip ettiğimiz anlamına gelmez. 50 yıldan fazladır izolasyon politikası izlemiştik artık ilişki geliştirme politikası izliyoruz.” dedi.

ABD 1960 yılından bu yana Küba’ya çeşitli ekonomik ambargolar uyguluyor. ABD’nin Küba’ya dönük ambargosu 2014 yılındaki görüşmelerden sonra azalsa da devam ediyor. ABD Başkanı geçtiğimiz Eylül ayında Obama yasanın yürürlülük süresini bir yıl uzattığını duyururken, bunun “ABD’nin çıkarları açısından zorunlu olduğunu” belirtmişti.

Ancak tüm bunlara rağmen Küba sosyalizminin ayakta durması ve en sonunda BM düzeyinde ABD’ye geri adım attırması sosyalizm açısından önemli bir mevzi olarak değerlendiriliyor.

http://gazetemanifesto.com/2016/09/15/abd-kubaya-ambargoyu-surdurme-karari-aldi/