22 yıldır devam eden İlhan Çomak davası yine ertelendi

22 yıldır devam eden İlhan Çomak davası bir kere daha ertelendi.

22 yıldır devam eden İlhan Çomak davası yine ertelendi

22 yıldır tutuklu yargılanan şair İlhan Çomak davasında, Çomak’a savunması için mahkeme heyetince ek süre verilmemesi üzerine avukatlar ve salondaki izleyiciler salonu terk etti. Dava bir kez daha ertelendi.

“Bölücü faaliyetlerde bulunma” suçlamasıyla 21 yaşında tutuklanan ve 22 yıldır tutuklu olan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla yeniden yargılanan şair İlhan Çomak’ın davası Çağlayan’da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ek süre talebi reddedilince avukatlar mahkeme salonunu terk etti

İMC’nin haberine göre, yargılama iddia makamının mütalaasını sunması ile başladı. İddia makamı, Çomak için daha önce verilen ve kesinleşen hükmün onanmasını mütalaa etti.

Bunun üzerine Çomak’ın avukatlarından Fırat Aydınkaya, durumun kendilerinden bağımsız geliştiğini, bu nedenle müvekkili ile görüşme gerçekleştirmek istediğini talep ederek, savunma için ek süre istedi.

Aydınkaya, Çomak’ı daha önce yargılayan hakimlerin çoğunun darbe girişiminin ardından tutuklandığını da hatırlattı.

Yine eski TEM Şube Müdürü Reşat Altay’ın huzurda tanık olarak dinlenilmesini talep eden Aydınkaya, Çomak’ın bir kez daha müebbet hapis cezası alsa bile bağımsız yargıçlar tarafından yargılanmasını istedi.

Yaptığı savunmada Çomak’ın derhal serbest bırakılmasını isteyen Avukat Hüseyin Boğatekin de diğer müdafiler gibi savunma için ek süre talebinde bulundu.

Yapılan savunmaların ardından verilen kısa ara sonrası ara kararını açıklayan heyet, sanık avukatlarının taleplerinin tümünün reddine hükmetti.

Avukatlar sloganlarla salonu terk etti, dava 5 Ekim’e ertelendi

Mahkeme heyetinin taleplerini reddetmesi ve Çomak’ın savunma yapması için ek süre verilmemesi üzerine avukatlar ve salondaki izleyiciler, “direne direne kazanacağız” sloganları atarak duruşma salonunu terk etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, avukatların duruşmayı protesto ederek salonu terk etmesine atıfta bulunarak kararın açıklanması için en az bir avukatın duruşma salonunda bulunma zorunluluğuna gerekçe göstererek duruşmayı 5 Ekim’e erteledi.

Ne olmuştu?

İlhan Çomak 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken tutuklandı.

Çomak hakkındaki ilk karar, 6 yıl sonra İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verildi. “Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak”tan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza, “iyi hali” dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi.

Aynı yıl Yargıtay tarafından onaylanan ceza için Çomak, 2001’de, “DGM’deki askeri hakim nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

AİHM, 2006’da İlhan Çomak’ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, İlhan Çomak tutuklandıktan yaklaşık 20 yıl sonra, ‘yeniden yargılanması’na karar verdi ve Çomak 19 Aralık 2013’te yeniden hakim karşısına çıktı.

İlk duruşmada 20 yıl önce işlediği varsayılan suçların delillerini karartabileceği şüphesiyle avukatları tarafında talep edilen tahliye kararı reddedildi.

11 Mart 2014 ve 5 Eylül 2014’te iki kez daha duruşmaya çıkan Çomak’ın tahliye talebi reddedildi ve Çomak’ın cezaevinde geçirdiği süre 22 yıla ulaştı.