2030’a kadar 69 milyon çocuk ölebilir

UNICEF: 2030’a kadar 69 milyon çocuk ölebilir.

2030’a kadar 69 milyon çocuk ölebilir

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), çocukların sağlık ve eğitim şartlarının iyileştirilmemesi halinde 2030 yılına kadar 5 yaş altı 69 milyon çocuğun öleceğini açıkladı. UNICEF tarafından yayınlanan rapora göre, 2030 yılına kadar çoğu önlenebilir olan hastalıklar nedeni ile 69 milyon çocuk hayatını kaybetmiş, 167 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor ve 750 milyon kadın da henüz çocuk yaşta evlenmiş olacak.

Raporda yer alan bilgilere göre “Beş yaş altı çocuklarda görülen ölüm hızı, 1990’dan bu yana küresel ölçekte yarıdan fazla azalma gösterirken, 129 ülkede eşit sayıda kız ve erkek çocuk okula gitmektedir. Bununla birlikte, tüm dünyada yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının da 90’lı yıllarla kıyaslandığında yarıya yarıya azaldığı görülmektedir.”

Öte yandan raporda önlenebilir nedenlerle çocuk ölümlerin en fazla Güney Asya ve Sahra Altı Afrika’da görüldüğü ifade edildi. Örneğin raporda yer alan bilgilere göre “Güney Asya ile Sahra Güneyi Afrika’nın büyük bölümünde hiç eğitimi olmayan annelerin çocuklarının 5 yaşına gelmeden ölme olasılıkları, ortaöğrenim görmüş kadınların çocuklarına göre 3 kat daha fazla, en yoksul ailelere mensup kız çocuklarının henüz çocukken evlenme olasılığı da en varlıklı ailelerin kız çocuklarına göre 2,5 kat daha yüksek”