15 Şubat 1969 - Ankara'da, Büyük Eğitim Yürüyüşü düzenlendi.

Türkiye Öğretmenler Sendikası ve Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu tarafından Ankara'da, Büyük Eğitim Yürüyüşü düzenlendi.

15 Şubat 1969 - Ankara'da, Büyük Eğitim Yürüyüşü düzenlendi.

Türkiye Öğretmenler Sendikası ve Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu tarafından düzenlenen yürüyüşe Türkiye’nin dört bir yanından gruplar halinde gelen öğretmenler, öğrenci örgütleri, işçi ve memur sendikaları ve çok sayıda işçi katıldı.

Büyük Eğitim Yürüyüşü, “Eğitimi çıkmaza sokan zihniyetin kınanması, öğretmene baskı yapan, öğretmen hak ve hukukuna saldıran tutum ve davranışların yerilmesi” amacıyla toplanmıştı ve bu ülkeye “Eğitim hedeflerini gösterecek” bir büyük uyarı niteliğindeydi.

“Bağımsız Türkiye”, “Grev hakkı istiyoruz” sloganları arasında kürsüye gelen TÖS Başkanı Fakir Baykurt konuşmasında, öğretmenin taleplerini ortaya koydu. Öğretmenler üzerinde yoğunlaşan idari ve siyasi baskılara son verilmesi, eğitimde eşitlik, adil ücret ve grev hakkı yürüyüşün temel taleplerindendi.

Fakir Baykurt’un konuşmasının bir kısmı ise şöyleydi;

“…Yirmi haneli köydeki emektar eğitmenimizi Amerikalı uzman Philip Kenneth Ness’ten üstün görüyoruz… Amerika’nın üretim artığı bayat süttozunu, barış gönüllüsünü, daha dün 6. Filonun gölgesinde limanlarımıza boşaltılan artık donyağını istemiyoruz!”

Kapanış konuşmasını TÖS 2. Başkanı Safa Güner yaptı. Ve “Büyük Eğitim Yürüyüşü” hep bir ağızdan öğretmen andı okunarak sona erdi;

“Devrimci Türk öğretmeni olarak / Ulusumuzu / Geri kalmışlıktan kurtarmak için / Hep birlikte / Var gücümüzle çalışacağız / Halkımızı, iç ve dış sömürüden kurtaracağız / Ülkemizi, Atatürk’ün gösterdiği yönde / İleri üretim ve yönetim aşamalarına ulaştıracağız / Bütün karşı güçlere rağmen, tarihsel görevimizi / Başarıyla yapacağımıza ANT içeriz!”