"1400 km menzilli balistik füzelerimiz ABD'yi vurabiliyor"

ABD ve Türkiye, KDHC'yi kınadı.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) test amaçlı fırlattığı füzelere ABD ve Türkiye’den tepki geldi.

ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM), ABD yerel saatiyle 15:56 ve 18:03’de KDHC’nin orta menzilli iki adet yeni füze fırlatmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden füze denemelerine tepki gecikmedi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, KDHC’nin orta menzilli füze denemelerinin şiddetle kınandığı bildirildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise balistik füze fırlatmalarını kınayarak, “Kuzey Kore’nin uluslararası yükümlülüklerinin ihlali olan bu fırlatmalar, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit niteliğindedir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kuzey Kore’nin 22 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirdiği balistik füze fırlatmalarını kınıyoruz.

KDHC’nin uluslararası yükümlülüklerinin ihlali olan bu fırlatmalar, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit niteliğindedir.

KDHC’yi bir kez daha ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini uygulamaya ve balistik füze ile kitle imha silahları ilintili faaliyetlerini durdurmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Füzelerimiz ABD’yi vurabilecek kapasitede”

KDHC lideri Kim ise yapılan denemede bin 400 kilometre yüksekliğe ulaşabilen orta menzilli balistik füzenin ABD güçlerini vurabilecek kapasitede olduğunu ileri sürdü.

KDHC resmi haber ajansı KCNA’nın haberine göre, Kim, dün yapılan denemede bin 400 kilometre yüksekliğe ulaşabilen füzenin, bölge genelinde ABD güçlerini vurabilecek kapasitede olduğunu iddia etti.

Kim, orta menzilli balistik füze denemesinin, ülkesinin “Pasifik Okyanusundaki Amerikalılara saldırma kapasitesini” ortaya koyduğunu ifade etti.

Haberde, diğer yandan, başarıyla tamamlanan füze denemesinin komşu ülkelerin güvenliğini tehdit etmediği öne sürüldü.