12 Azerbaycan ve 3 Ermenistan askeri hayatını kaybetti

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır tartışma konusu olan Karabağ’da gerilim tırmandı.

12 Azerbaycan ve 3 Ermenistan askeri hayatını kaybetti

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır tartışma konusu olan Karabağ’da gerilim tırmandı. Cephe hattında havan topu ve tankların kullanıldığına dair açıklamalar gelirken, her iki tarafta da kayıpların olduğu belirtiliyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda dün geceden bu yana 12 Azerbaycan askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Çartışmalarda 3 Ermeni askerinin de yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Hem Ermenistan hem de Azerbaycan savunma bakanlıkları, gerilimi tırmandıranın karşı taraf olduğuna dair suçlamalarda bulundu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Azerbaycan güçlerinin tank, havan topu ve savaş uçaklarıyla dün gece bir saldırı başlattığı, bunun üzerine de Ermenistan’ın karşı saldırı başlattığı söylendi.

​Açıklamalarda, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın bir helikopterini düşürdüğü de belirtildi. Ancak daha sonra Interfax’a konuşan bir Azerbaycan savunma yetkilisi, ‘provokasyon’ olarak tanımladığı bu açıklamayı yalanladı.

​Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Artsrun Hovhannisyan da Facebook hesabından paylaştığı mesajda, Azerbaycan güçlerinin yerleşim yerlerine ve askeri güçlerin mevzilerine ateş açtığını yazdı. Hovhannisyan ayrıca, çatışmalar sonucunda her iki taraftan da ölümler olduğunu belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise Ermenistanlı güçlerin sınır bölgelerinde son 24 saatte 127 kez ateş açtığını ve havan topu ile ağır silahlar kullandığını bildirdi. Azerbaycan, Ermenistan güçlerini askeri mevzilerin yanı sıra cephe yakınlarındaki yerleşim yerlerine de ateş açmakla suçladı.

Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında onyıllardır tartışma konusu. Karabağ’ın 1991’de bağımsızlığını ilan etmesi ardından bölgede üç yıllık bir savaş yaşanmıştı. Rusya’nın arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan arasında 1994’te ateşkes anlaşmasına varıldı ancak bölgede gerilim dönem dönem yeniden tırmanıyor.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Interfax’a yaptığı açıklamada, Karabağ’daki gerilimi ‘yakından’ izlediklerini söyledi.