1000 işlemcili çip üretildi

California’daki araştırmacılar, KiloCore adını verdikleri dünyanın ilk 1000 çekirdekli işlemcisini geliştirdi.

1000 işlemcili çip üretildi

Birbirinden bağımsız 1000 adet programlanabilir işlemcisi bulunan yeni bir mikroçip tanıtıldı. ‘KiloCore’ adı verilen enerji tasarruflu çip, saniyede 1,78 trilyon komutu işleyebiliyor ve 621 milyon transistör barındırıyor. “Bildiğimiz kadarıyla dünyadaki ilk 1000 işlemcili çip bu ve bir üniversite tarafından tasarlanan en yüksek saat oranına sahip” şeklinde konuşan Bevan Baas, Davis California Üniversitesi‘nde KiloCore’u geliştiren ekibin liderliğini üstleniyor.

Enerji tüketimi çok düşük

dunyahalleri.com‘da yer alan habere göre, bugüne kadar çok-işlemcili pek çok çip üretildi ancak bunlardan hiçbirisi 300 işlemcinin üzerine çıkmamıştı. Bu çiplerin çoğu araştırma amacı ile üretilirken çok azı ticari olarak satıldı. IBM KiloCore çipi 32 nm CMOS teknolojisini kullanarak üretti.

kilocore

Her işlemci çekirdeği kendi küçük yazılımını diğerlerinden bağımsız olarak çalıştırabildiği için bu sistem klasik ‘tek komut çok veri’ yaklaşımından daha esnek olarak çalışıyor. Bir uygulamayı pek çok küçük parçaya bölerek farklı işlemciler üzerinde paralel olarak çalıştıran çip daha fazla işi daha az enerji kullanarak gerçekleştirebiliyor.

Çipin temel mimarisini geliştiren Brent Bohnenstiehl, “Her işlemci diğerlerinden bağımsız olarak çalıştığı için ihtiyaç duyulmadığında enerji tasarrufu sağlamak için kendisini kapatabiliyor.” diyerek sistemin enerji tasarrufunda her anlamda başarılı olduğunun altını çizdi. Ayrıca her çekirdek 1,78 GHz saat frekansına erişebiliyor ve veriyi bir hafıza havuzuna gerek duymadan direkt olarak birbirleri arasında paylaşabiliyorlar. Bu durum sistemde bir tıkanıklık oluşmasını engelliyor.

Baas bu çipin şimdiye kadar üretilmiş, enerji bakımından en verimli, çok çekirdekli işlemci olduğunu ifade ediyor. Örneğin 1000 işlemci saniyede 115 milyar komutu gerçekleştirirken sadece 0,7 Watt enerji tüketiyor. Bu tüketim o kadar düşük ki bir AA kalem pil ile bile çalıştırılabiliyor. KiloCore, enerjiyi günümüz dizüstü bilgisayar işlemcilerinden 100 kat daha etkili bir şekilde kullanıyor.