10 Şubat 1980 - Çiğli İplik Fabrikası'ndaki greve polis müdahale etti. 500 kişi gözaltına alındı.

Çiğli İplik Fabrikası'ndaki greve polis müdahale etti. 500 kişi gözaltına alındı.

10 Şubat 1980 -  Çiğli İplik Fabrikası'ndaki greve polis müdahale etti. 500 kişi gözaltına alındı.
8 Şubat günü Çiğli İplik Fabrikası işçileri fabrika kapılarını kapatarak barikatlar kurmuş; aynı gün İzmir’de 55 bin işçi greve gitmişti. 10 Şubat’ta işçilerin direnişini kırmak için fabrikaya gitmeye çalışan polislerin yolu Çimentepe mahallesi civarında barikatlarla kesildi. Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı mahalleye girmeye çalışan polisle yaşanan çatışmalarda onlarca kişi yaralandı, 500 kişi gözaltına alındı, direnişçilerden Cemil Oral yaşamını yitirdi.
8 Şubat’ta başlayan grevin ardından 9 Şubat’ta çok ağır çatışmalar çıktı. Kimi yerlerde tank ve zırhlı birlikler işçilere saldırdı.
10 Şubat’ta, Genelkurmay Başkanı Kenan Evren bir açıklama yaptı: “Biz dış düşmanlarla değil, iç düşmanlarla uğraşıyoruz”. Kenan Evren, bu açıklama ile işçilere yönelecek saldırının şiddetini açıklamakla kalmıyordu, aynı zamanda ordunun kapitalist devletteki işlevini de çok doğru bir şekilde tahlil ediyordu.

14 Şubat’ta sabaha karşı on bine yakın asker ve polis, kariyer ve helikopterlerle Çiğli İplik Fabrika’sına baskın düzenledi. Sonunda güvenlik güçleri fabrikaya girdi. Direnişteki 1500 işçi fabrikadan çıkarıldı. Özel olarak seçilen 270 işçi gözaltına alınarak Karşıyaka Stadyumu’na götürüldü.