Zana'dan Erdoğan'a Kürtçe mesaj

Leyla Zana, yemin etmeden önce Erdoğan'a dönerek Kürtçe mesaj verdi.

Zana'dan Erdoğan'a Kürtçe mesaj

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Meclis açılışında yemin etmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dönerek Kürtçe “Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla” dedi. Daha sonra yeminine başlayan Leyla Zana, yemin ederken “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” deyince geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saydı.

Deniz Baykal, “Yemini geçersizdir. Tekrar kürsüye gelip yemin etmesi gerek” dedi. Ancak Leyla Zana yemin ettikten hemen sonra Genel Kurul’dan ayrıldı. Zana’nın yeniden Genel Kurul’a gelerek yemin etmesi bekleniyor.

Leyla Zana, 1991 yılında yemin ederken

Leyla Zana, 1991 yılında yemin ederken

Akıllara 1991’deki yemin krizi geldi

TBMM’nin açılış töreninde 24 yıl önce yaşanan yemin krizinin bir benzeri yaşandı. Yemin etmek için kürsüye çıkan Zana, önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a dönerek Kürtçe “Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla” dedi. Deniz Baykal, yeminde yer alan “büyük Türk milleti” ifadesi yerine “büyük Türkiye milleti” diyen Zana’nın yeminini tekrar etmesini istedi. Ancak Zana ikinci kez kürsüye çıkmayarak yeminini tekrar etmedi.

1991 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti listelerinden seçime giren DEP milletvekillerinden Leyla Zana ve Hatip Dicle 6 Kasım 1991 günü TBMM’de milletvekilliği yemin töreninde Kürtçe konuşunca yemin krizi çıkmıştı.