Yunanistan'da genel grev

Yunanistan'da bugün çıkılan genel grev, Aleksis Çipras başbakanlığındaki SYRIZA hükümeti dönemindeki ilk genel grev oluyor.

Yunanistan'da genel grev

Yunanistan’da bugün genel grev var. Genel grev, Aleksis Çipras başbakanlığındaki SYRIZA hükümeti dönemindeki ilk olma özelliğini taşıyor.

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSSE), Kamu Çalışanları Sendikası (ADEDY) ile Tüm İşçilerin Militan Cephesi’nin (PAME) örgütlediği genel grevde postane çalışanları, öğretmenler, mühendisler, doktorlar, noterler, eczacılar, banka çalışanları, basın çalışanları, otobüs şoförleri, havayolu çalışanları, metro ve tren yolu çalışanları ile liman ve denizyolu çalışanları 24 saat boyunca grevde olacak.

Genel grev kapsamında sendikalar Klaftimonos Meydanı’nında toplanırken PAME ise Atina’da Omonio Meydanı da dahil olmak üzere 56 kentte sokağa çıkıyor.Greve destek veren Olympic Hava Yolları’nın 36 uçuşu iptal edilirken tüm ulaşım hizmetlerinin ve kamu kurumlarının durduğu bildiriliyor.

pamePAME’nin talepleri

PAME, genel greve çıkarken taleplerini ise şöyle sıralıyor:

– Günlük 7 saat ve haftalık 5 gün olmak üzere 35 saatlik çalışma haftası, toplu sözleşmelere bağlanan tam zamanlı ve güvenceli işler, sosyal güvenlik, sağlık ve iş güvenliği düzenlemeleri ile kayıpların derhal giderilmesi için çalışanların ve emeklilerin maaşlarına zam

– 2012’den beri patronların sendikasız işçilere dayattığı sözleşme biçimleri olan bireysel sözleşmelerin ve “Birey Birlikleri”nin kaldırılması

– Asgari ücretin altında çalışmama

– Tüm işsizlik süresi boyunca her işsize işsizlik maaşı

– Emeklilerin maaşlarının en az asgari ücretin yüzde 80’ini düzeyine çekilmesi, emekli maaşlarındaki kaybın giderilmesi ve tüm sosyal güvenlik karşıtı düzenlemelerin iptali

– Kesilen aile yardımlarının yeniden verilmesi

– Özelleştirmelere, işten çıkarmalar, elektrik, su, ulaşım, haberleşme gibi alanlarda zamlarla halk için olumsuz etkileri olan uygulamalara ve kamu kaynaklarının tekellere aktarılmasına son verilmesi

Genel greve neden gidildi?

24 saatlik genel grev, Yunanistan ile kreditörler arasında imzalanan 3. Kurtarma Paketi’nin protesto edilmesi için düzenleniyor. Atina’nın AB ve kreditörlerin 86 milyar avroluk “Üçüncü Kurtarma Paketi” karşılığında şart koştuğu reformları uygulaması bekleniyor. Kredinin 13 milyar avroluk ilk dilimi ağustos ayında Atina’ya havale edilmişti.

Kredi karşılığında ortaklarına reform sözü veren Yunanistan hükümeti geçen hafta önemli bir vergi ayrıcalığını daha kaldırmıştı. Meclisten geçen reform paketindeki yeniliklerden en önemlisi tarım sektörünü ilgilendiriyor. Çiftçiye uygulanan en önemli teşviklerden biri kalktı. Üretici mazota artık daha fazla vergi ödeyecek. Dizel yakıtının tonuna şimdiye kadar 66 avroluk katma değer vergisi ödeniyordu. Vergi 200 avroya çıkarıldı. Üretici birlikleri vergi zammını protesto etmişti.

Genel greve katılımın çok yüksek olması beklenirken, Syriza’nın işçi düşmanı politikalarını sürdürmekte kararlı olduğu görülüren, Syriza milletvekili Hristos Simorelis, Syriza’nın partiyi ve hükümeti “birbirinden ayrı” gördüğünü öne sürerek, kararları “baskı altında” aldıklarını ancak uygulamayı sürdüreceklerini söylüyor.