Yunanistan Başbakanı Çipras bugün Türkiye'de

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bugün Ankara’ya geliyor.

Yunanistan Başbakanı Çipras bugün Türkiye'de

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bugün Ankara’ya geliyor. 2 Kasım’da Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak seçim sonuçları için tebrik etmiş olan Çipras’ın ziyaret gündeminde Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği, Kıbrıs ile mülteci ve sığınmacı sorunu olduğu söyleniyor.

Çipras, yarın Ahmet Davutoğlu ile yapacağı görüşmeler sonrasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP  Eş Genel  Başkanı Selahattin Demirtaş’la da bir araya gelecek.

AB’nin sığınmacı ve mülteci krizi başlığında Türkiye’yle pazarlıklar konusunda olumsuz görüşe sahip olan Yunanistan Başbakanı Türkiye ziyaretinde Ankara’dan sığınmacılar için yeni geçici kabul ve barınma merkezleri tesis etmesi talebinde bulunacak. Pazarlıklara temkinli yaklaşmış olan Çipras’ın, Türkiye’nin bu konuya olumlu yaklaşması durumunda Kasım sonunda gerçekleştirilecek AB-Türkiye toplantısında Yunanistan’ın Türkiye’ye destek vermesi kartını oynayacağı söyleniyor.

Geçtiğimiz hafta Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmüş olan Aleksis Çipras’ın Türkiye’den ayrıca, Kıbrıs sorununun en kısa sürede çözülmesi için daha aktif ve yapıcı bir rol üstlenmesini talep edeceği belirtiliyor.

Doğu Akdeniz’de yeni ittifak

Anastasiadis ile Çipras görüşmesinde Doğu Akdeniz’de Ürdün, İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın oluşturacağı yeni bir blok kurulmasına ilişkin başlıklar konuşulmuştu.

Toplantı öncesi Ürdün’de bulunan Anastasiadis, geçtiğimiz cuma günü de Benjamin Netanyahu ile görüşmek üzere İsrail’i ziyaret etti. Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki ilişkilerin yakınlaşması konusunda görüş birliğine varılan Ocak ayında Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail’in bir toplantı gerçekleştireceği açıklandı.

Doğu Akdeniz’deki bu adımların, bölgedeki pozisyonu göz önüne alındığında, ABD’de tarafından desteklendiğini söylemek mümkün.