YSK, AKP’nin sandık hesaplarını bozdu

YSK, 1 Kasım seçimlerinde güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurulları kararlarını reddetti.

YSK, AKP’nin sandık hesaplarını bozdu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sandıkların toplanması talebini oy çokluğuyla reddetti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Şırnak’ın Cizre, Diyarbakır’ın Sur, Muş’un Varto ilçeleri ile Batman başta olmak üzere bir çok ilçe seçim kurulu, güvenlik nedeniyle kimi mahalle ve köylerdeki sandıkların başka yerlere taşınması yönündeki taleplerini YSK’ya iletmişti.

YSK tarafından yapılan yazılı açıklamada, “1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurullarından yapılan talepler YSK’nın bugün yapılan toplantısında oy çokluğuyla reddedilmiştir” denildi.

“Yetkisizlik” oy birliği ile “güvenlik nedeniyle sandık taşıma” oy çokluğu ile reddedildi

YSK, İlçe Seçim Kurulu’nun aldığı sandıkların taşınmasına ilişkin kararlar ile ilçe seçim kurullarından gelen taşımaya ilişkin YSK’dan görüş taleplerine ilişkin yaptığı incelemede ilçe seçim kurullarının sandıkların taşınmasına ilişkin karar verme yetkilerinin olmadığına oy birliğiyle karar verdi. Öte yandan, “güvenlik nedeniyle sandıkların taşınmasına” ilişkin red kararının ise oy çokluğuyla verildiği açıklandı. Kararda sandık taşımanın, Seçim Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri ile 2972 sayılı Kanun’un ek maddesine aykırı olduğu ifade edildi.

YSK kararları kesin olduğu için sandık birleştirme ve taşıma konusu kesin şekilde kapanmış oldu. Böylece YSK, kendisinin böyle bir yetkisi olmadığını ve fiili bir durum yaratılmaması gerektiğini söyleyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in görüşünü de onaylamış oldu.