YÖK'ten şeriat üniversitelerine izin çıkıyor

YÖK, laikliğe aykırı faaliyetleri vakıf üniversitelerinin kapatılması nedeni olmaktan çıkarıyor.

YÖK'ten şeriat üniversitelerine izin çıkıyor

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), hazırladığı yönetmelik taslağıyla vakıf üniversitelerinin laiklikte bağdaşmayan bir tutumun tespit edilmesi halinde kapatılmalarına öngören düzenlemeyi yürürlükten kaldırmaya hazırlanıyor.

Kamuoyunda AKP ile Gülen cemaati arasında süren kavganın yansıması olarak ele alınan YÖK’ün yönetmelik taslağının mevcut yönetmelikle karşılaştırılmasında vakıf üniversiteleri üzerindeki denetimin artacağı anlaşılıyor. Ancak söz konusu denetim bu üniversiteleri birer ticarethane gibi değerlendirerek temelde iktisadi faaliyetlere ilişkin olacak.

Laikliğe aykırılık kapatma nedeni olmaktan çıkarılıyor

Öte yandan, mevcut yönetmelikte, eğitim-öğretimde Devletin varlığı ve bağımsızlığı ve milletin ve ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği aleyhinde faaliyette bulunulması, Atatürk ilkeleri ve inkılapları ile özellikle laiklikle bağdaşmayan bir tutumun tespit edilmesi ve/veya ırk, dil, din ayrımcılığı yapılması halinde vakıf üniversitelerinin faaliyet izninin kaldırılması söz konusuyken, YÖK taslağında vakıf üniversitelerinin faaliyet izninin kaldırılması için sadece üniversitenin ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağı haline gelmesi kapatma nedeni sayılıyor. Böylece laiklikle bağdaşmayan eylemler yönetmelik hükümleri dışına çıkartılarak bu tür faaliyetlere izin veriliyor.

YÖK’e, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan yasa değişikliği ile vakıf üniversitelerinin denetimi ve vakıf üniversitelerine uygulanacak yaptırımları belirleme yetkisi verilmişti. YÖK bu yetkiye dayanarak hazırladığı yönetmelik değişikliği taslağını geçtiğimiz günlerde internet sitesinden duyurmuştu.

YÖK’ün daha önce şeriat üniversitelerine denklik vermesi de büyük tepki çekmişti.