Yoksullaşmaya devam ediyoruz

Türkiye'de dört kişilik ailenin asgari gıda ve geçim giderlerinden oluşan "yoksulluk sınırı" Ekim ayı itibarıyla 4,500 liraya dayandı.

Yoksullaşmaya devam ediyoruz

Türkiye’de dört kişilik ailenin asgari gıda ve geçim giderlerinden oluşan “yoksulluk sınırı” Ekim ayı itibarıyla 4,500 liraya dayandı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) aylık “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması 2015 Ekim ayı verilerine göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gerekenlerle birlikte “açlık sınırı” olarak nitelendirilen gıda harcaması tutarı, geçen yılın ekim ayına göre yüzde 14.4 artışla 1,379 liraya çıktı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamaların “yoksulluk sınırı” olarak nitelendirildiği toplam tutar ise yüzde 14.0 artışla 4 bin 473 liraya yükselerek 4 bin 500 sınırına dayandı.

TÜRK-İŞ’in verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için yapması gereken aylık gıda harcaması son bir ayda 18 lira arttı. 2015 yılının ilk on ayında ise mutfak harcaması 147 lira yükseldi. Bu yılın başına göre bir ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise 458 lirayı buldu.

Aynı araştırmaya göre bir kişinin aylık yaşam maliyeti 1,664 liraya yükselerek bu yılın başına oranla 206 lira arttı. Buna karşılık aynı dönem için net asgari ücret artışı sadece 110 lirada kaldı.