Yıkım ve ölümler devam ediyor

Mardin, Diyarbakır ve Şırnak'ta sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar ile birlikte bölgeden gelen ölüm haberleri de devam ediyor.

Yıkım ve ölümler devam ediyor

cizre-cocuk-askerMardin, Diyarbakır ve Şırnak’ta sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar ile birlikte bölgeden gelen ölüm haberleri de devam ediyor.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de 3 çocuk babası 22 yaşındaki Doğan Aslan’ın öldürüldüğünü söylerken görgü tanıklarının Doğan Aslan’ın evine giderken keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldüğünü söylediğini belirtti. Cizre’de tanklarla girilen Cudi Mahallesi’nde çıkan çatışma sırasında 45 yaşındaki Hediye Şen evinin bahçesindeki tuvalete gittiği sırada vurularak yaşamını yitirdi. Şen’in 4 çocuk annesi olduğu belirtildi. Silopi’de ise patlama ve silah seslerinin yankılandığı Başak Mahallesi’nde oturan 70 yaşındaki Hüseyin Güzel, kalp krizi geçirerek öldü.

14 yaşındaki D.Y’nin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaralandığı öğrenildi. D.Y’nin 14 Ocak 2015’te polis kurşunuyla başından vurularak yaşamını yitiren Nihat Kazanhan’ın arkadaşı ve olayla ilgili davada tanık olduğu öğrenildi.

cizre2

Cizre ve Silopi’de ev baskınları sürüyor

Önceki gece ilçede elektriklerin kesilmesinin ardından tanklar eşliğinde Cudi mahallesine giren jandarma komando birlikleri ile YDGH üyeleri arasında çatışma çıktı. Askerler evlere girerek arama yaptı. Bazı askerlerin ellerinde balyoz olması dikkat çekti.

HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız, operasyonun ikinci gününde aynı mahallelerde kapıların zorlanarak arama yapıldığını, sık sık patlama seslerinin geldiği ve dumanların yükseldiğini belirtti.

barikat

Silopi’de ise çatışmaların ana merkezi Yenişehir ve Başak mahalleleri oldu. Dün HDP milletvekili Ferhat Encü’nün bulunduğu binanın kapısı zorlanarak içeri girilirken, ilçedeki operasyona Cizre’de olduğu gibi jandarma komandolar, tank ve zırhlı araçlar eşlik etti. İlçede sık sık patlama ve silah seslerinin de yankılandığı belirtildi.

Her iki ilçede de operasyonlara elektrik kesintileri eşlik etti.

45573702_tankArtık Sur’da da tanklar var

2 Aralık’ta ilan edilen yasak 17 gündür sürüyor. Önceki gece ve dün sabah çıkan çatışmalarda 2 polis yaralandı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 17. gününe giren operasyonda da tanklar kullanılmaya başlandı. DİHA, Nur Burcu yakınlarında askeri tanklara ait fotoğrafları servis etti. Çatışmaların olduğu 6 mahallede yaklaşık 230 hendeğin bulunduğu belirtildi.

Nusaybin’de operasyon yok ama sokağa çıkmak yasak

Mardin’in Nusaybin İlçe Kaymakamlığı tarafından 4 mahallede alınan sokağa çıkma yasağı 4’üncü gününde. Yasağın olmadığı mahallelerde esnaf 3 gündür kepenk açmazken, 4 gündür polis ekipleri hendek kapatma çalışması yapmadığı halde yasak uygulaması devam ediyor.

Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı uygulanan Abdulkadir Paşa, Fırat, Yenişehir ve Dicle mahalleleri dışında kalan ve yasak olmamasına rağmen kentte esnaf, 3 gündür iş yerlerini açmadı. Yasaklı 4 mahallede hendek kapatma çalışması olmadığı halde yasağın devam etmesine vatandaşlar tepki gösterdi. Yasaklı bölgeden 2 patlama ve arada silah sesleri geliyor.

Fırın ve eczaneler dışında tüm iş yerlerinin kapalı olduğu ilçede askeri ve polis zırhlı araçları hareketliliği göze çarptı. 4 mahalle dışındaki resmi kurumlar ve okulların açık olduğu öğrenildi.

sur2

Diyarbakır ve Hakkari’deki protestolara polis saldırısı

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesine yürümek isteyen gruplara polis tarafından biber gazı ile saldırdı. Ofis’te yürüyüşe izin verilmedi, kitle Koşuyolu’na geçti. Polis bu kez Koşuyolu Parkı’na biber gazı attı.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesine yürümek isteyen ve sokağa çıkma yasaklarını protesto eden gruplara, polis tarafından biber gazıyla saldırıldı.

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) çağrısıyla toplanan gruplar, Ofis’ten Sur’a yürümek ve yasakları protesto etmek istedi. Yürümek isteyen kitleye izin verilmedi. Gruplar Koşuyolu’na geçti. Polis bu kez Koşuyolu Parkı içine ve çevresine biber gazıyla saldırdı.

Öte yandan cezaevi tarafından da dumanların yükseldiği ve kentin üzerinde polis helikopterinin dolaştığı bildirildi. Kentin en merkezi yerlerinden biri olan Koşuyolu Parkı’nda çatışmanın yaşandığı öğrenildi.

yuksekova

Öte yandan, Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre, Silopi, Mardin’in Nusaybin ve Derik ilçelerinde devam eden sokağa çıkma yasakları ve bölgedeki gözaltı ve tutuklamaları protesto etmek için HDP Hakkari il örgütü, il merkezinde yürüyüş ve basın açıklaması yapmak istedi.

Açıklama için HDP il binası önünde bir araya gelen ve aralarında Hakkari Belediyesi Eş Başkanları Fatma Yıldız, Nazmi Coşkun ve yaşlı kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi buradan Hakkari Belediyesi önüne yürümek istedi.

Grubun harekete geçmesi ile birlikte çok sayıda zırhlı araçla yolu kapatan polis ekipleri gruba yoldan geçmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Uyarıların ardından olayların çıkması nedeniyle çevredeki esnaf, kısa süreliğine kepenklerini kapatmak zorunda kaldı.

Gerginlik esnasında bazı işyerlerinin camları kırıldı. Müdahale ile birlikte belediye camisi, HDP il binası ve belediye hizmet binasına sığınan gruptakiler daha sonra belediye önünde bir araya geldi. Grup, sokağa çıkma yasakları ve polisin müdahalesini protesto ederek, sloganlar eşliğinde basın açıklaması yaptı.