Yandaşa dokununca "54 yıllık kanun" oluyor

Seçim döneminde yaptığı AKP yanlısı yayınlar nedeniyle hem Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) hem de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından "atv" ve "ahaber" televizyon kanallarına verilen cezalar yandaş medya organlarına basın özgürlüğünü hatırlattı.

Yandaşa dokununca

Seçim döneminde yaptığı AKP yanlısı yayınlar nedeniyle hem Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) hem de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından “atv” ve “ahaber” televizyon kanallarına verilen cezalar yandaş medya organlarına basın özgürlüğünü hatırlattı.

Son olarak geçtiğimiz hafta verilen 23 yayın durdurma ve 2 uyarı cezası ile birlikte  verilen 25 ayrı ceza ile birlikte sadece “ahaber” televizyon kanalı son bir ayda 60 ayrı ceza almış oldu. Cezalar, yandaş medya organlarının seçim döneminde yaptığı tek yanlı olarak birer AKP propaganda aracı haline gelmeleri nedeniyle verilmişti.

Öte yandan, 7 Haziran seçimlerindeki tabloya göre yenilenen RTÜK’te muhalefetin 5 üyesinin olması nedeniyle önümüzdeki seçimlere kadar AKP’nin yumuşak karnı olmaya devam edecek. Bunu da gören AKP, RTÜK ve YSK’nın yapısını değiştirmek için “basın özgürlüğü”nü hatırlamış oldu.

Erdoğan da yandaşları savunmuştu

Son olarak Anadolu Yayıncılar Birliği Başkanı Sinan Burhan, “YSK ve RTÜK kanununda özgürlükçü bir düzenleme talep ediyoruz. Bütün siyasi partiler bir araya gelmeli, Çağdaş yayıncılık ilkelerini hayata geçirmelidir. 1994’lü yıllarda özel televizyon yayıncılığı gelişmişken, yine aynı yıllarda RTÜK kurulmuşken, 1961 yılında çıkan bir kanunla televizyon kanalları cezalandırılmamalıdır” dedi.

Daha çok kısa bir süre önce, geçtiğimiz gün Diyarbakır’da öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin CNN Türk televizyonunda katıldığı bir programda söylediği “PKK terör örgütü değildir” sözleri nedeniyle adeta linç edildiğini unutan Burhan, “Cezalardan 195’i uyarı 207’si ise yayın durdurma cezasıdır. Bu cezalar arasında yorumcuların yapmış olduğu yorumlar nedeniyle verilen cezalar da vardır. Yorumcunun ne söyleyeceğini, ne söylemeyeceğini belirleyecek kuruluş ne YSK’dır ne de RTÜK’tür. Yorumcu hür olmalıdır. RTÜK ve YSK tarafından ortaklaşa verilen cezalar yayıncılık alanını daraltmaktadır.” diyebildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Gönlüm kimi istiyorsa yayınlarım, ister çıkartırım, ister çıkartmam” ifadesiyle YSK’yı “yandaş kanallara” kesilen cezadan vazgeçme çağrısında bulunmuştu.

Türkiye’de seçim sistemi ve basın özgürlüğü alanında pek çok sorun olmasına rağmen yandaşların akıllarına özgürlük ve kanunların değiştirilmesinin ancak iş kendilerine dokununca gelmesi ve özgürlükten de ancak rahat rahat yandaşlık yapmayı anlamaları şaşırtmıyor.