Yandaş medyadan 'uluslararası müdahale'

Yeni Şafak, "Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Başbakanı" diye bahsettiği Ahmed Zakayev'in yaptığını iddia ettiği açıklamayla Rusya'ya mesaj göndermeye çalıştı.

Yandaş medyadan 'uluslararası müdahale'

Yeni Şafak gazetesi, internet sitesinden yayınladığı haberde, “Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Başbakanı” diye bahsettiği Ahmed Zakayev’in, sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi konusunda Türkiye’ye koşulsuz ve tam destek verdiklerini açıkladığını yazdı. Yeni Şafak’ın aklınca Rusya’ya Çeçen ayrılıkçıları destekleme mesajı olduğu anlaşılan haberdeki açıklamayı yapan Ahmed Zakayev 2003’ten beri İngiltere’de yaşıyor.

“Çeçen Cumhuriyeti İçkerya”, İkinci Çeçen Savaşı’nı kaybeden cihatçı mücahit grupların sürgünde sürdürdüklerini iddia ettikleri hareketin adı. Aradan geçen zamanda Çeçenistan’daki etkilerinin önemli ölçüde gerilediği ve geriye tamamıyla El Kaide’ye bağlı Kafkas Emirliği ile IŞİD’e bağlılık yemini eden cihatçıların kaldığını söylemek yanlış olmaz. Bugün Suriye başta olmak üzere paralı askerlik yapan cihatçıların en önemli kaynaklarından birini bu bölgedekiler oluşturuyor.

Yeni Şafak’ın, 2009’da Putin’in Çeçenistan’daki kukla hükümetinin başında bulunan Ramazan Kadirov tarafından ülkeye davet edilen ve 2010’da “barışın sürekliliğini sağlamak üzere” dönmeye hazır olduğunu dahi açıklayan Ahmed Zakayev ile yapmaya çalıştığı propagandanın pek ciddiye alınmayacağı kolaylıkla görülebiliyor.

Olmayan bir ‘devlet’ adıyla açıklama yapan Zakayev’in söylediği iddia edilen “Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti, bir NATO üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin, provokatif biçimde defaatla sınırlarını tecavüz eden Rusya’ya karşı NATO Şartı’nın 5. maddesine uygun olarak layıkıyle ve uygun biçimde ivedilikle yanıt verme hakkı olduğunu deklare etmektedir.” gibi sözler ise daha çok Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül gibilerin nasıl açıklamalar yapma hayallerini gösteriyor denilebilir.