Yalçın Akdoğan Hatay'da cihatçı teröristlerle buluştu

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Hatay'ın Yayladağı ilçesinde cihatçı Türkmen çetelerinin temsilcileri ile bir araya geldi.

Yalçın Akdoğan Hatay'da cihatçı teröristlerle buluştu

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Hatay’ın Yayladağı ilçesinde Türkmenlerin ve Suriyelilerin kaldığı konaklama merkezlerini ziyareti sonrasında öğretmen evinde cihatçı Türkmen çetelerinin temsilcileri ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak yapılan toplantıda cihatçı Türkmen çetelerinin temsilcilerinin “sorunlarını ve taleplerini” dinleyen Akdoğan, toplantı çıkışında basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

Cihatçı çetelere teslim edilen kamplar yenilenecek

Hatay’da Suriyelilerin kaldığı “konaklama merkezlerini” ziyaret ettiklerini belirten Akdoğan, “Onları dinledik ve onlarla kucaklaştık. Yayladağı’nda 2 çadır kent var. Bunun bir tanesinde 517 çadırda ve 3 bin 70 kişi kalıyor. Diğerinde de 2 bin nüfus yaşıyor. Bu çadır kentlerin birinde sadece Türkmenler diğerinde de Arap kökenli komşularımız barınıyor. Buralar daha önce geçici süre için çadır kent şeklinde oluşturuldu. Buraları şimdi yeniliyoruz ve konteyner kent haline getiriyoruz” dedi. Bu yerler, cihatçı çetelerin adam devşirme ve eğitim kampları olarak işlev görüyorlar.

Türkiye’nin her zaman Türkmenlerin yanında olduğunu söylerken aslında sadece cihatçı çetelere katılan ve bunlarla işbirliği yapan Sünni Türkmenleri kasteden Akdoğan, “Türkmen kardeşlerimizle ayrı bir gönül bağımız var. Onlara da aynı şekilde sahip çıkıyoruz. Hem burada hem orada. Ne yapmak gerekiyorsa, Türkiye olarak onların yanındayız. İnsani yardım faaliyetleri, oraya gönderilen yardımlar, sivil toplum örgütlerimizin yaptığı çalışmalar. Suriye meselesi kısa vadede çözülmeyecek, orta ve uzun vadeye yayılmış bir mesele. Küresel güçlerin, adeta güç çekişmelerine kurban edilen bir mesele ve bunu Suriye halkı çekiyor” dedi.

Çihatçı çetelerin Suriye halkına karşı giriştiği katliamları, “Bayırbucak’ta ve çevresinde Esed rejimiyle mücadele” olarak çarpıtan Akdoğan,”Terör örgütleri vesaire bütün bu çarpık anlayışlarla mücadele ederek topraklarını korumaya çalışıyorlar. Yani bir tür vatan müdafaası aslında yapıyorlar. Onlara karşı çok ciddi birçok bölgede etnik temizliği adeta andıran şekilde olumsuzluklar yaşanıyor. Özellikle, Kürtlerin olduğu bölgelerden bir takım tehcir faaliyetleri Kobani’den vesaire daha önce olduğunu da gördük. Bütün bunlara karşı Türkiye’nin hassasiyeti çok yüksektir. Bütün bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkmen kardeşlerimizle de dayanışma içerisinde bu süreci devam ettiriyoruz” diye konuştu. Akdoğan, açıklamaları ile AKP’nin Nusra Cephesi, Ahrar uş Şam gibi El Kaide bağlantılı örgütlerle birlikte hareket eden cihatçı Türkmen çetelerini ve diğer terör gruplarını “masum” gösterme çabalarını sürdürdü.

“Meseleleri ele aldık”

Cihatçı Türkmen çetelerinin temsilcileriyle yapılan toplantı ile ilgili bilgi de veren Akdoğan, “Türkmenlerin ileri gelenleriyle”, burada örgütü bulunan yapılarla bir araya geldiklerini ve istişare toplantısı yaparak meseleleri ele aldıklarını söylerken, ele aldıklarını söylediği meselelerin Suriye’de yeni katliamlar olarak ortaya çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor.