Viyana'da Suriye'nin kaderi konuşuluyor

Avusturya'nın başkenti Viyana'da ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın dışişleri bakanlarının katıldığı dörtlü zirvenin konusu Suriye.

Viyana'da Suriye'nin kaderi konuşuluyor

Avusturya’nın başkenti Viyana’da ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın dışişleri bakanlarının katıldığı dörtlü zirvenin konusu Suriye.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, hafta başında yaptığı değerlendirmede, Suriye krizinin askeri çözümü olmadığını söyleyerek bu hafta içinde Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün de katılımı ile bir zirve yapabileceklerini bildirmiş, 21 Ekim tarihinde de Moskova Yönetimi, Türkiye, Suudi Arabistan, Rusya, ve ABD dışişleri bakanlarının cuma günü Suriye konusunda görüşmek için bir araya gelecekleri belirtilmişti.

Zirve öncesinde bugün bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Viyana’daki buluşmasında Türk ve Suudi mevkidaşları da hazır bulundu.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Viyana zirvesi öncesinde Suriye’de terörle ortak mücadele çağrısında bulundu. Soçi’de katıldığı bir toplantıda konuşan Putin, “Suriye, herkesi ilgilendiren sorunların çözümünde bir model ülke haline gelebilir” dedi. Putin, “Doğu ile Batı’nın Suriye’deki İslamcıların mevzilerine ilişkin bilgi alışverişine girmenin eşiğinde olduğunu” kaydetti.

Rusya İçişleri Bakanı Çin’de

Öte yandan, Çin’de düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) ‘Refah için Güvenlik’ toplantısı için Çin’de bulunan Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev, Rusya’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde terörizmle mücadele için, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket eden geniş bir cephe oluşturulmasından yana olduğunu belirterek “Yıkıcı güçlerin etkin olduğu günümüz koşullarında, somut adımlar atmak gerekiyor. IŞİD terör örgütü Rusya, Batı, Orta Asya ve Arap ülkelerinden binlerce militan devşiriyor. Bu nedenle Rusya, tüm tarafları kapsayan terörle mücadele işbirliğinin güçlendirilmesinden yana, özellikle de ASEAN ve Şangay İşbirliği Örgütü platformlarında” dedi.

Söz konusu cepheye ilişkin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de geçen ay düzenlenen BM Genel Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı savaşan koalisyon gibi, “geniş bir terörle mücadele koalisyonu” oluşturulmasını önermişti. Putin, kurulacak yeni koalisyonda terörün pençesindeki Suriye ve Irak’ın merkezi yönetimlerinin de mutlaka yer alması gerektiğini belirtirken, ABD ve Avrupa ülkeleri Şam’la işbirliği yapmayı kabul etmiyor.

‘Esad yenilirse teröristler dünyaya yayılır’

Esad’ın yenilgisi halinde teröristlerin tüm dünyaya yayılabileceği uyarısında bulunan Rusya lideri, bu tehdidin önlenmesi gerektiğini kaydetti. Rusya’nın hava operasyonlarıyla siyasi çözümün önünü açmayı hedeflediğine dikkat çeken Putin, “Askeri zafer tüm sorunları çözmez. Ancak Suriye toplumunun tüm zinde ve vatansever güçlerinin katılımıyla bir siyasi sürecin başlatılmasını sağlayacak koşullara zemin sağlar” dedi.

Kerry: “Suriye parçalanmamalıdır”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Lavrov ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, “görüşmeye başka ülkeler de dâhil edilmeden önce belirli bazı konuların ele alınacağını” söyledi. Berlin’de temaslarda bulunan Kerry, Almanya’nın krizin çözümünde “kilit aktör”ler arasında yer aldığına dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, tarafların, krizin askeri çözümle giderilemeyeceğine dair büyük ölçüde mutabakat içinde olduğunu vurguladı. “Suriye parçalanmamalıdır” diyen Kerry, IŞİD’e karşı mücadelenin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan, Rus Hava Kuvvetleri’nin operasyonlarını eleştiriyor ve Rusya’yı IŞİD yerine ‘ılımlı muhalifleri’ bombalamakla suçluyor.  Bu iddiaları reddeden Rusya, dileyen her ülkeyle terörle mücadele konusunda uluslararası hukuka ve BM kararlarına dayanan yeni bir koalisyonda işbirliğine hazır olduğunu belirtiyor.