VİDEO | İşte Rusya'nın elindeki deliller

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından bugün yapılan basın açıklamasında Türkiye'nin IŞİD'in petrol kaçakçığına destek olduğuna dair sunduğu deliller dikkat çekiyor.

VİDEO | İşte Rusya'nın elindeki deliller

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından bugün yapılan basın açıklamasında Türkiye’nin IŞİD’in petrol kaçakçığına destek olduğuna dair sunduğu deliller dikkat çekiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın en temel iddiası olarak IŞİD’in elindeki petrolün Suriye’de 2 ve Irak’ta 1 olmak üzere üç ayrı rotadan Türkiye’ye getirilmesi oluşturuyor.

Suriye’deki rotalardan ilki Deyr Ezzor’dan başlayarak kuzeye gidiyor. Rusya’nın iddiası bu rotanın Türkiye’de Batman’daki petrol rafinerisinde son bulduğu. Deyr Ezzor ve kuzeyindeki bölgelerde çıkartılan petrol bu yoldan satılıyor. Haritada ortadaki ok bu hattı gösteriyor.

Suriye’deki ikinci rota ise Rakka’nın güneyinden Hatay ve Kilis sınırına uzanıyor. Bu hat, Rakka ve güneyindeki sahalardan çıkarılan petrolün satış rotasını oluşturuyor. Rusya’nın iddiası bu yolla Türkiye’deki limanlara ulaşan petrolün buradan üçüncü ülkelere pazarlandığı. Haritada batıda Akdeniz’e doğru giden ok bu hattı gösteriyor.

IŞİD’in üçüncü petrol rotası ise Irak’tan başlıyor. Irak’ta çıkarılan petrolün taşındığı bu hattın sonunda ise petrol tankerleri Cizre’den Türkiye’ye giriş yapıyor. Bu rota haritada en doğudaki okla gösteriliyor.

brif-ruds2

Rusya, bu hatları kullanan tankerlerin görüntülerini de paylaştı. Görüntülerde, tankerlerin Türkiye sınırından serbestçe geçişleri izlenebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=4YPJITYyQ-o

Rusya’nın sunduğu deliller bunlarla da sınırlı değil. Rusya Savunma Bakanlığı sitesinde paylaşılan fotoğraflarda Suriye’den Türkiye’ye petrol tankerlerinin trafiği kolaylıkla görülüyor.

Suriye’nin Azez kenti yakınlarındaki Türkiye-Suriye sınırının her iki tarafında da çok sayıda petrol tankeri ve ağır yük aracı görülüyor. Fotoğrafın üst kısmında yer alan kuzeydeki alan Türkiye. İkinci fotoğrafta ‘A’ olarak gösterilen bölge Türkiye içerisinde 240’a yakın tankeri gösterirken ‘B’ olarak gösterilen bölge Suriye’den Türkiye’ye giriş yapmayı bekleyen 46 tankeri gösteriyor.

Ñëàéä 1

Ñëàéä 1

16 Kasım’da çekilen bu fotoğraflarda ise Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin doğusunda bekleyen 360 kadar tanker ve ağır yük taşıtı görülebiliyor.

rusya delil reyhanli

Türkiye’ye giren petrolün ulaştığı ve üçüncü ülkelere gönderildiği Dörtyol ve İskenderun limanlarına ait görüntüler ise şöyle:

Ñëàéä 1

Ñëàéä 1

Son olarak Suriye’de Deyr Ezzor’dan gelen petrolün varış noktası Batman’daki petrol rafinerisinde de 80 tankerin beklediğini gösteren fotoğraf ise şöyle:

Ñëàéä 1

Antonov: IŞİD’in Suriye’deki yasadışı petrol ticareti Erdoğan ve ailesi tarafından yürütülüyor

Rudskoy: Koalisyon güçleri IŞİD’i vurmuyor