VİDEO | Herkes IŞİD dedi, Manifesto açıklıyor

Gaziantep've cihatçıların konvoyu kameralara yakalandı.

VİDEO | Herkes IŞİD dedi, Manifesto açıklıyor

Bugün akşam saatlerinde sosyal medyaya düşen 30 saniyelik bir video kısa sürede büyük tepki topladı. Gaziantep’te çekildiği söylenen videoda, birkaç araçlık bir konvoy geçişi sırasında en az 3 araçta siyah bayraklar dikkat çekiyordu.

Türkiye’de pek çok internet sitesi, haberi büyütmek için hiçbir dayanak olmadığı halde “IŞİD’ciler Paris Katliamı’nı konvoyla kutladı” diye verip geri çekmek zorunda kaldı. Ancak, bu asparagas haberler, videonun gösterdiği gerçeği unutturmamalı. Cihatçıların, IŞİD’li olsunlar veya olmasınlar, Paris Katliamı veya bir başka nedenle Gaziantep sokaklarında konvoy oluşturdukları açık.

Peki bu bayraklar hangi örgüte ait?

Sosyal medyaya düşen o video

https://youtu.be/w76CDbax564

Videodaki bayrak hangi örgüte ait?

Videoda 3 araçta görülen bayrakların temel özellikleri siyah olmaları ve üzerlerinde İslam inancında Allah’tan başka tanrı olmadığı, Muhammed’in de onun kulu ve peygamberi esasının beyanı olan şahadet ibareleri ile birlikte kılıç resmi olması.

kafkas emirligiBayrakların rengi, bu bayrağın sahiplerinin cihatçı olduklarının en açık delili. Muhammed’in savaşlarda ayırt edilmek için düz siyah veya beyaz bayraklar kullanması nedeniyle bu renk cihatçılar tarafından kullanılıyor. Beyaz zemin ise Afganistan’da Taliban ve Suriye’de İslami Cephe gibi örgütler tarafından kullanılıyor.

Öte yandan, şehadet ibareleri ile kılıç resmini bir aradan kullanan bir örgüt var. Rusya’da Çeçenistan, Dağıstan gibi bölgelerde faaliyet yürüten Kafkas Emirliği El Kaide uzantısı bir örgüt. Bu örgütün içerisinden pek çok orta düzey komutan IŞİD lideri Bağdadi’nin halifeliğini kabul ederek bağlılık yemini etmiş ve bu bağlılık yeminleri geçtiğimiz Haziran ayında IŞİD tarafından kabul edilmişti. Öte yandan, örgütün kendisi El Kaide’ye bağlılığını koruyor.

Her ne kadar, videonun çekildiği tarih ve yer tam olarak belirli olmasa da Gaziantep’te cihat bayraklarıyla konvoy yapılabildiği açıkça görülüyor.