Victor Jara’nın katilleri yargılanıyor

Ünlü komünist halk ozanı Victor Jara’nın Şili askeri darbesi sırasında katledilmesinin üzerinden 40 yıldan fazla süre geçmesine rağmen, cuntanın lideri General Augusto Pinochet’ye bağlı görev yapan ve Victor Jara’nın öldürülmesinde sorumluluğu bulunan yetkililer nihayet yargılanacak.

Victor Jara’nın katilleri yargılanıyor

Ünlü komünist halk ozanı Victor Jara’nın Şili askeri darbesi sırasında katledilmesinin üzerinden 40 yıldan fazla süre geçmesine rağmen, cuntanın lideri General Augusto Pinochet’ye bağlı görev yapan ve Victor Jara’nın öldürülmesinde sorumluluğu bulunan yetkililer nihayet yargılanacak.

10 eski subayın cinayet ve insan kaçırma suçlarından yargılanacağı dava öncesinde, 4 kişinin suçlarını kabul ederek teslim olduğu bildirildi.

ABD destekli darbeyle iktidara gelen ve on yıllarca süren Pinochet diktatörlüğü döneminde, 40 binin üzerinde kişi işkenceye uğramış, katledilmiş, hapse atılmıştı.

Seçimle iktidara gelen sosyalist devlet başkanı Salvador Allende’yi destekleyen Victor Jara, Pinochet’nin diktatörlüğü döneminde 40.000 mahkûmdan sadece biriydi. Yoksul köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Jara, Komünist Parti üyesiydi. Onu diğer komünistlerden ve solculardan ayıran en önemli özelliği gitarıydı. Özgürlük ve adalet için söylediği şarkılar sayesinde Jara, ülkesindeki popüler sol kültürde kendine oldukça saygın bir yer edinmişti. Şarkılarıyla işçi sınıfının ve emekçi halkın mücadele azmini perçinleyen ve onlara umut aşılayan Victor Jara, askeri diktatörlük sonrasındaki politik ortamda önemli bir hedef haline gelmişti.

Darbe döneminde kaçırılarak tutuklanan Victor Jara birçok solcu ve sosyalist ile birlikte Santiago şehrindeki ünlü Estadio Chile Stadyumu’nda tutulurken işkence edildikten sonra 44 kurşunla infaz edilmişti (*). Stadyum darbe döneminin hapishanelerinden biri olarak işlev görüyordu. El ve bilek kemiklerini kırdıktan sonra işkenceciler, onurunu da kırabileceklerini zannederek Jara’ya gitar çaldırarak şarkı söyletmeye çalışmış, Jara ise onlara Venceremos (Biz Kazanacağız) şarkısıyla cevap vermişti.

16 Eylül 1973 tarihinde katledilen Victor Jara’nın cesedi Metropolitan Mezarlığı yakınındaki bir sokağa atılmıştı. Şarkılarındaki eşitlik ve özgürlük mesajları hala dünyanın dört bir tarafına ulaşırken, Jara’nın şarkıları bir çok müzisyen tarafından Latin Amerika kıtasında yankılanmaya devam ediyor.

Öldürülmeden önce yazdığı son şarkı olan ‘Manifesto’nun sözlerinin bir bölümünü paylaşıyoruz…

 Evet, benim gitarım bir işçidir,                                                                                    baharın ışıltısı ve kokusudur                                                                                        Benim gitarım paraya ve güce aç                                                                                katiller için değildir;                                                                                                  gelecek günlerin çiçek açması için                                                                                emek sarfeden insanlar içindir.

(*) Estadio Chile Stadyumu’nun adı daha sonraki dönemde Victor Vara Stadyumu olarak değiştirilmiştir.