Venezuela’da karşı-devrime cevap

Venezuela’da sağ koalisyonun seçimlerden galip çıkmasının ardından Devlet Başkanı Nicolas Maduro idari görevlerde bulunan askeri personele birimlerine dönme çağrısı yaptı.

Venezuela’da karşı-devrime cevap

Venezuela’da sağ koalisyonun seçimlerden galip çıkmasının ardından Devlet Başkanı Nicolas Maduro idari görevlerde bulunan askeri personele birimlerine dönme çağrısı yaptı.

Silahlı Kuvvetler’in Noel kutlamasında konuşan Maduro, “Silahlı kuvvetlerin bütün unsurlarına, idari görevlerde bulunan askeri personele silahlı kuvvetlerdeki birimlerine geri dönme talimatı verdim” ifadesini kullanırken, “Şimdi daha fazla birlik ve silahlı kuvvetleri güçlendirme zamanı” dedi.

6 Aralık’ta yapılan seçimler sonucunda ülkedeki sağ koalisyon parlamentonun üçte ikilik çoğunluğunu elde ederek Devlet Başkanı’nın desteği olmaksızın yasa çıkarma, bakanlık değişiklikleri yapma gibi adımlar atma imkânına sahip oluyor.

“Devrimci bir strateji izleneceğiz”

9 Aralık tarihinde yaptığı açıklamada ülkenin içinde bulunduğu krize karşı, devrimci bir strateji izleneceğini söyleyen Maduro’nun Devlet Başkanlığı görevi 2019 yılına kadar sürecek. Anayasa Mahkemesi ve Merkez Bankası yönetimleri ise Maduro tarafından atanan yetkililerden oluşuyor.

Devlet Başkanı, seçimlerin ertesinde ülkedeki sosyalist hareketler ve devrimci güçlerle birlikte Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’ni (PSUV) Bolivarcı Hareketi güçlendirmek ve bir hareket planı oluşturmak üzere toplanmaya çağırmıştı.

Kendi kabinesinin bir hareket programı oluşturduğunu belirten Nicolas Maduro,  karşı devrimin şimdilik bir zafer kazandığını ancak bunun kısa süreli bir zafer olduğunu belirtirken, aşırı sağın neoliberal restorasyon için ortaya çıktığını, buna karşı, devrimin kazanımlarını korumanın zorunluluk olduğunu söylemişti.

Devrimin gücünü yeniden inşa etmek için bütün ilerici ve devrimci güçlere çağrı yapan Maduro “Venezuela sağının tek bir progamı var: Bolivarcı Devrimi yıkmak” ifadelerini kullanmıştı.

”Muharebeyi kaybettik ama sosyalizm için mücadelemiz şimdi başlıyor”

8 Aralık Salı günü, Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin (PSUV) önderliğinde, Venezuela Komünist Partisi, Venezuela Komünist Partisi-ML, Podemos (Yapabiliriz), PPT, Venezuela Halkın Birliği, Tupamaro, MEP, PSOEV, JOVEN (Genç), IPSN gibi belli başlı siyasi örgütlerin yanı sıra birçok siyasi yapı ve sosyal hareketin bir araya geldiği Büyük Yurtsever Cephe toplantısıyla başlayan değerlendirme süreci yerli halklar, işçiler, gençlik ve kadın konseyleri gibi farklı toplumsal kesimlerin temsilcilerinin bir araya gelmesiyle devam etti.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nın silahlı kuvvetler personeline verdiği talimat, farklı bileşenlerle birlikte gerçekleştirdiği toplantılar süreci ile PSUV delegelerinin geçtiğimiz hafta yaptığı değerlendirme sonra gerçekleşirken, Venezuela’daki yurtsever cephenin bu karşı devrim sürecinde Maduro’nun çağrısını desteklediğinin işareti olarak okunabilir.

Maduro, seçimlerin ardından ”Muharebeyi kaybettik ama sosyalizm için mücadelemiz şimdi başlıyor” demişti.