Venezuela'da 'Chavista'lar sandıkta yenildi

Venezuela'da henüz kesin sonuçlara açıklanmamakla birlikte Amerikancı sağ muhalefet ittifakının kazandığı açıklandı. Şimdi merak edilen muhalefetin üçte ikilik çoğunluğu kazanıp kazanamayacağı.

Venezuela'da 'Chavista'lar sandıkta yenildi

Venezuela’da henüz kesin sonuçlara açıklanmamakla birlikte Amerikancı sağ muhalefet ittifakının oyların yüzde 55’ini aldığı ve şu ana kadar parlamentoda 99 sandalye kazandığı bildirildi. Chavez’in mirasçısı Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin (PSUV) oyların yüzde 40-45’ini alarak 46 sandalye kazanabildi. 22 sandalye içinse hala oy sayımının devam ettiği söyleniyor. 13,5 milyon Venezuelalı’nın oy kullandığı seçimlerde katılım oranının yüzde 75 civarlarında olduğu görülüyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ilk sonuçların açıklanmasıyla Twitter üzerinden yayınladığı mesajlarda “Aleyhimize olan sonuçları tanıyoruz ve onları kabul ediyoruz… demokrasi ve anayasa kazandı” dedi.

Seçimler bir karşı devrim anlamına gelebilir

Venezuela parlamentosundaki 167 sandalyeden 113’ü çoğunluk sistemine göre belirleniyor. 83 seçim çevresinin her birinde en çok oyu alacak parti o seçim çevresindeki tüm parlamento üyeliklerini alacak. 51 sandalye ise, 23 eyalet ve Başkent Bölgesi’nden oluşan 24 seçim çevresinde Türkiye’de de uygulanan d’Hondt sistemine göre oylara göre dağıtılacak. Son 3 sandalye ise yerli halkın kendi seçtiği temsilcilerinden oluşacak.

Amerikancı muhalefetin salt çoğunluğu (84 sandalye) elde etmesi, Maduro’nun bütçe oluşturmasından başlayarak yasama gücü olmadan devam etmesi anlamına gelecek. Beşte üç oranındaki çoğunluk (100 sandalye) bakanların yerlerinden olması ve gerçek bir siyasi krizin kapılarının açılmasına neden olabilecek. Muhalefetin üçte iki oranında (111 sandalye) bir temsiliyet kazanması ise anayasa değişikliklerinin ve Anayasa Mahkemesi yargıçlarının değiştirilmesi, yani bir karşı-devrim anlamı taşıyacak.

Şu an için muhalefetin 99 sandalye kazandığının kesinleşmesi ve henüz 22 sandalyenin daha belirlenecek olması en azından beşte üçlük bir çoğunluğun sağlanabileceğini gösteriyor. Ancak henüz belirlenmeyen sandalyelerin 17’sinin çoğunluk sistemiyle belirlenecek olması bu sayının muhalefetin bir karşı devrim sürecini başlatacak çoğunluğu elde etmesine neden olabileceği görülüyor.