Van'da MERS virüsü paniği

Van'da gelen ismi açıklanmayan 42 yaşındaki hasta, doktorların MERS virüsünden şüphelenmesi üzerine hemen karantina altına alındı.

Van'da MERS virüsü paniği

Antalya’da işçi olarak çalışan ve 10 gün önce izinli olarak memleketi olan Van’a gelen ismi açıklanmayan 42 yaşındaki hasta, öksürük ve yüksek ateş nedeniyle yakınları tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne getirildi.

Doktorların MERS virüsünden şüphelenmesi üzerine hemen karantina çalışmalarına başlandı. İsmi açıklanmayan hasta özel bir odaya alınırken, acil serviste bulunan diğer hastalara ve personele ise maske dağıtıldı.

Hastane yetkilileri, hastadan alınan numeneleri incelenmesi için Erzurum’a gönderildiğini, hastane için de gerekli tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.

MERS nedir?

Orta Doğu Solunum Sendromu olarak da bilinen MERS’e (Middle East Respiratory Syndrome), corona virüsü enfeksiyonu neden oluyor. Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları gelişiyor. Solunum yolu enfeksiyonlarında karşılaşıldığı gibi hastalık, ateş, öksürük ve nefes darlığı şeklide ortaya çıkıyor.

Dünya, MERS virüsü ilk kez 2012 yılının eylül ayında Suudi Arabistan’da karşılaştı. O dönemde ülkede son üç yılda MERS teşhisi konulan 950 kişiden 412’si yaşamını yitirmişti. Güney Kore’de ise MERS, ilk olarak 20 Mayıs’ta Ortadoğu’ya seyahat eden 68 yaşındaki bir kişide görüldü. Bugün ise Güney Kore’de hastalık hala can almaya devam ediyor. Güney Kore Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise 23 kişiye daha MERS teşhisi konulduğu, toplam vaka sayısının 87’ye yükseldiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde MERS teşhisi konulan bin 194 kişiden 447’si yaşamını yitirdi.

 

Hastalık, diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi yüksek ateş, öksürük, titreme, boğaz ağrısı, diyare, kusma, abdominal ağrı, akut solunum yetmezliği gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü, daha şiddetli hastalık yapabiliyor.