Valiyi anlayan beri gelsin

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ün, Trabzonspor-Gaziantepspor maçı sonrası yaşananlar ile ilgili yaptığı açıklamayı spor kamuoyu bir türlü çözemedi.

Valiyi anlayan beri gelsin

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzonspor-Gaziantepspor maçında hakemlerin yaklaşık 4 saat statta rehin tutulması hakkında Milliyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Ancak Vali’nin ne anlatmak istediği bir türlü anlaşılamadı. Vali açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;
“Bizim için önemli olan sürecin barış içinde yürümesiydi. Sahada hafif gerginlik oldu. Hakemler soyunma odasına girince 500-600 kişilik bir taraftar grubunun maçla ilgili hak arama havası oluştu. Biz ülkenin içinde bulunduğu duruma rağmen olay çıkmadan sorunun çözülmesini istedik. Hakemlerin güvenliği açısından sıkıntı yoktu. Zaten özel koridorları var. Yöneticilerin ve takımların da ayrı koridorları vardı. Biz sert bir müdahale yaptık. Yaklaşık üç saat kadar beklendi. Bu arada yöneticilerden ve sivil toplum kuruluşlarından gerginliğe sebep olanlarla ilgili devreye girmeleri konusunda yardım istedik. Saat 03.00 sıralarında taraftar grubunun sayısı 100-150 kişiye indirildi. Tatlılıkla halledilsin istedik. Daha sonra polis güvenlik tedbirlerini de aldı. Hakemler odalarından çıktı. Hakemlerle görüştük. ‘İsterseniz burada da misafir edebiliriz. İsterseniz yolcu da edebiliriz’ dedik. Bu sırada hakemlerimiz uygun bir yerde dinlendirildi. Kendi araçları olduğunu ve şehirden ayrılmak istediklerini belirttiler ve yola çıktılar. Bu 3-3,5 saatlik bekleme sürecinde yaşananlar doğru bir davranış değildi. Bu noktada polisin müdahale etmesi de olayın boyutlarını büyütebilirdi. Bu çerçevede polisin taraftar gruplarını uzaklaştırması gerekiyordu. Doğru ortam oluşturuldu. Sağduyunun oluşumu için zaman gerekiyordu. Sonunda da müdahale edildi.”

İhmal var mıydı?

Vali Öz “İhmal var mıydı?” sorusu üzerine, “Bu anlamda herhangi bir ihmal yok. Çok sert bir fiziki müdahale de olmadı. Gerekli tedbirlerimiz vardı. Müdahale edip olumsuz görüntülerin ve farklı anlaşılmaların önüne geçmek için bekleme süresi yaşandı” yanıtını verdi. Öz, “Alıkonma mı, hakemlerin kendi kararı mı?” sorusu üzerine ise “Hiç kimsenin burnunun kanamaması için bu süreç yürütüldü. Bir alıkonma olayı yok. Hakemler daha sonra hukuki haklarını kullanıp kullanmayacaklarına karar verecekler” ifadesini kullandı.