Utku Kalı'ya beraat istemi

Savcı, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılarla ilgili bir gizli belgeyi sızdırmakla suçlanan Utku Kalı'nın beraatini istedi.

Utku Kalı'ya beraat istemi

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırıların ardından Jandarma’nın saldırıdan haberdar olduğunu gösteren bir gizli belgeyi sızdırmakla suçlanarak hakkında dava açılan Utku Kalı’nın tutuksuz yargılandığı Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nde savcı mütalaasında beraat istedi. Mahkeme, Utku Kalı’nın avukatlarının talebi üzerine duruşmayı 4 Şubat 2016 tarihine erteledi.

Mütalaada, “Suçlamalarla ilgili tek delilin arama sırasında bulunduğu ve sanığa isnat edilen suçun niteliği itibariyle adli yargının görev alanına girdiği” hatırlatıldı. Askeri savcının arama talimatı doğrultusunda sanığın ve savcılığın hazır bulundurulmadığı ve delil olarak belirtilen telefonda usule uygun veri araştırılması yapılmadığını belirten savcılık, “Delilin mevcut haliyle usule aykırı olarak elde edildiğini” vurguladı.

Savcılık, AİHM ve Yargıtay içtihatlarını da göz önüne alarak, usule aykırı elde edilmiş delil nedeniyle mahkumiyet kararı verilemeyeceğini belirtti ve Utku Kalı’nın beraat etmesini istedi.

Reyhanlı’yı hatırlamak…

Öte yandan, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmekte olan Reyhanlı davasında ise terör saldırılarında kullanılan kişiler yargılanırken Reyhanlı’daki saldırının gerçek sorumluları ise hala daha yargı önüne çıkmadı. Reyhanlı davasında ise MİT, Hatay Emniyeti ve savcı Özcan Şişman birbirini suçluyor.

Henüz saldırının kim tarafından ve hangi amaçla yapıldığı dahi resmi olarak belirlenmedi. Ancak saldırının olduğu dönemde BBC’de yayınlanan bir belgeselde, Türkiye-Suriye sınırı üzerinde bir yerde cihatçı çeteler tarafından bomba hazırlandığı gösterilmişti. Ayrıca sosyal medya üzerinden IŞİD’in saldırıyı üstlendiği bir bildiri ortaya çıkmıştı.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Sünni kardeşlerim” diyerek Türkiye’de de bir mezhep kavgasının çıkması için tahrike kalkışmış ama Türkiye halkı kendisine kulak asmamıştı.

Aradan geçen sürede, o dönem Türkiye tarihinin en büyük terör saldırısı olan katliam unutturulduğu bile söylenebilir.