Twitter işçiye “asosyal”: 337 kişi işten çıkartıldı

Twitter 337 işçisini e-posta yoluyla işten çıkarttı.

Twitter işçiye “asosyal”: 337 kişi işten çıkartıldı

Sosyal medyanın en önemli mecralarından olan Twitter’ın “iş maliyetlerini kısmak” adına 337 işçiyi işten çıkarttığı öğrenildi. Çalışanlarını e-posta yoluyla işten çıkartan ve bu e-posta daha sonra kendi mecrasından paylaşan Twitter CEO’su Jack Dorsey “bu zor kararı Twitter için aldık” dedi.

Twitter’ın büyümeye odaklanması ve yeniden yatırım yapabilir hale gelmesi için bu kararı aldıklarını bildiren Dorsey, bu kararın gerekli olduğunu savundu. İşgücünün yüzde 8’ini işten çıkartan Twitter’ın 4 binden fazla işçisi bulunuyor. Üçüncü çeyrekte Twitter’ın beklenin üzerinde kar elde etmesi beklenirken, işten çıkartılan kimi işçiler kendilerine e-posta gelmediğini belirtti.

TÜRKİYE’DE DURUM NEDİR?

Sosyal medyadan işten çıkartıldıklarını belirten şirket çalışanları, bu yapılanın haksızlık olduğunu ve acımasızlık olduğunu sosyal medyadan ilettiler. Twitter’ın bu şekilde işten çıkartmaya başvurmasının “küçük düşürücü” ve “etik dışı” olduğu konusunda sosyal medyada tartışma başlarken, Türkiye’de bu uygulama yasa dışı olarak kabul ediliyor.

İş Kanunları pek çok ülkede değişkenlik göstermesine karşın, genel kabul yaklaşımlardan bir tanesi iş akdinin yazılı bildirim yapılarak fesih edilmesine dayanıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte işten çıkartma yöntemleri değişiklik gösterirken, Türkiye’de İş Mahkemeleri önceden yazılı bildirim olmaksızın SMS ve e-posta ile işten çıkartmanın iş akdinin feshinin şeklen uygunsuz olduğuna hükmetmişti.

Bununla birlikte toplu işten çıkartmalarda eğer yapısal olarak önceden bildirim yapmak mümkün değilse, o zaman e-posta ile işçinin iş akdinin fesih edilmesine imkân tanınıyor. Twitter’ın bu kararı öz olarak da, biçim olarak da daha çok tartışılacağı benzerken, uluslar arası tekellerin uluslar arası hukuku çiğnemeyi sürdüreceği açık gözüküyor.