TÜSİAD da 'memnun'

TÜSİAD da bir açıklama yayınlayarak seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve katılım oranının yüksek olmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

TÜSİAD da 'memnun'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’dan da sonra TÜSİAD da bir açıklama yayınlayarak seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve katılım oranının yüksek olmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

TÜSİAD açıklamasında, “ilerletilmesi ve geliştirilmesi gereken siyasi reform ve kamu yönetimi, kalkınma ve rekabet gücü alanlarında bir dizi düzenlemenin süratle hayata geçirilebilmesi, AB üyelik sürecinin güçlendirilmesi ve bir süredir yıpratıcı düzeyde keskinleşmiş olan toplumsal kutuplaşmanın sona erdirilmesi yönünde, ortak akıl ve uzlaşı anlayışı içinde hareket edilmesi” beklentisini ifade ederken Meclis’teki partilerin Türkiye’deki özgürlük alanlarını genişletme, demokratik standartları yükseltme, hukuk devletini güçlendirme ve refah seviyesini artırma yolunda uyum içinde çalışmasını arzu ettiğini vurguladı.

Patronların ekonomi alanında AKP’nin alternatifinin ortaya çıkmadığından “fabrika ayarlarına dönüş” seçeneğini ciddiye aldıkları ve sermaye düzeninin devamı için daha uyumlu bir Meclis aradıkları anlaşılıyor. Bu bağlamda, 1 Kasım seçimlerinin patronlar açısından en önemli sonucunun daha fazla zaman kaybetmek istemedikleri ve 2010-2011 yıllarındaki ‘altın çağ’a geri dönülmesi beklentisi olduğu söylenebilir.

Öte yandan, Haziran Direnişi ile ortaya çıkan direnç ve siyasallaşmanın patronları huzursuz ettiği ve çözümün mutlaka seçimler üzerinden Meclis’te sağlanmasını istedikleri de görülüyor. Bu bağlamda, Türkiye tarihinde olmadığı kadar manipülasyon ve provokasyonun yaşandığı bir seçimi ‘güvenli bir şekilde gerçekleştirilmiş’ saymak nerden baksanız sonuçların yeni bir uzlaşıyı sağlama potansiyeline işaret ediyor.