Türkiye'nin provokasyonundan sonra Suriye'de durum ne?

Türkiye'nin Rus bombardıman uçağını düşürmesinden sonra yavaşlayan Suriye Arap Ordusu'nun operasyonları tekrar yoğunlaştı.

Türkiye'nin provokasyonundan sonra Suriye'de durum ne?

suriye ordusu hazirlikTürkiye’nin Salı günü Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir bombardıman uçağını Suriye sınırında düşürmesinden sonra Suriye Arap Ordusu’nun tüm ülkede başlattığı yeni operasyon dalgasına Lazkiye kırsalı da dahil olmak üzere devam edildi.

Uçağın düşürülmesi Lazkiye’de operasyonları yavaşlatmıştı

Suriye Arap Ordusu ile Ulusal Savunma Güçleri ve Mukaveme Suri milis güçlerinin Lazkiye kentinin kuzeydoğusunda Türkmen Dağı ve civarında başlattığı operasyonlarda geçtiğimiz hafta sonu 200 kilometrekarelik bir alan kurtarılmıştı. Bu ilerleme karşısında Suriye’de cihatçı çeteleri destekleyen tüm güçler ve özellikle Türkiye’nin büyük rahatsızlık duyduğu bu operasyonlar sonrasında ise Salı günü Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesiyle bir karşı hamle gelmişti.

Uçağının düşürülmesine tepki olarak Türkiye’ye diplomatik ve ekonomik bir kısım yaptırımlar uygulama kararı alan Rusya, aynı zamanda Suriye’deki askeri varlığını arttırma yoluna da gitti. Gelişkin hava savunma sistemlerine sahip Moskova kruvazörünü Lazkiye açıklarına gönderen Rusya, Lazkiye’deki askeri üssüne de S400 hava savunma sistemi kuracağını duyurdu.

suriye ordusu saldiriÖte yandan uçak düşürülmesi olayının ardından Salı günü Suriye’deki cihatçı çeteler bir karşı saldırıyla Lazkiye kırsalında son operasyonlarda Suriye Ordusu tarafından kurtarılan bazı bölgeleri ele geçirmeyi başarmıştı.

Suriye Ordusu yeniden ilerlemeye başladı

Suriye Ordusu, Rus uçağının düşürüldüğü Salı günü Şam kırsalında Marj el Sultan ve Nuleh arasındaki hatta ilerlerken Humus’un güneydoğu kırsalında Tolol Um Kadom, Dahrat al-Sid, Jabal al Ramila ve Tolol al-Sood kurtarıldı. Suriye Ordusu’nun Humus’ta Manif kentini ele geçirdikten sonra geçtiğimiz Ağustos ayında IŞİD’e kaybettiği Kurayteyn kentine yöneldiği söyleniyor. Kurayteyn, tarihi Palmira kentinin kurtarılması için de önemli bulunuyor. Bölge aynı zamanda, Irak sınırında da stratejik bir konumda bulunuyor.

suriye ordusu savasBununla birlikte Çarşamba gününden itibaren Rusya’nın hava desteğinin daha da arttırıldığı bildirildi. Suriye Ordusu, artan hava desteğiyle beraber ilerleyişini sürdürürken Şam kırsalında stratejik öneme sahip Marj Al-Sultan-Havaş el-Nevla yolunda kontrolü tamamen sağladığı ve cihatçı çetelerin geri çekildiği teyit edildi. Bu bölgedeki ilerleyiş Doğu Guta’da üç yıldır bir ilk olarak not ediliyor.

Öte yandan, Suriye Ordusu tarafından Lazkiye’de geçtiğimiz hafta başlatılan büyük operasyonda yeniden ilerleyiş sağlandı. Rus uçağının düşürüldüğü Salı günü kurtarılan bazı bölgelerin tekrar cihatçı çetelere geçmesinden sonra Zahiya ve Nuba dağlarının tamamının ele geçirildiği ve cihatçı çetelerin Kürt Dağı bölgesine doğru çekildikleri bildirildi. Rusya Hava Kuvvetleri’nin bölgede bulunan Nusra Cephesi ve diğer cihatçı çetelere karşı 60’tan fazla saldırı gerçekleştirdiği de öğrenildi.