Türkiye’nin hava sahasına NATO işgali

NATO’nun, Türkiye’nin hava sahasını “güçlendirme” gerekçesiyle hazırladığı askeri destek paketi Brüksel’deki konsey toplantısında onaylandı. 24 Kasım’da Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından gündeme gelen pakette AWACS’lar (Hava Uyarı ve Kontrol Sistemi), önleme uçağı, gemisavar ve uçaksavar füzelerinin bulunduğu fırkateyn ve komuta gemisini barındıran donanma birimi yer alıyor. AWACS’lara destek olarak KC-135 tipi yakıt ikmal... View Article

Türkiye’nin hava sahasına NATO işgali

NATO’nun, Türkiye’nin hava sahasını “güçlendirme” gerekçesiyle hazırladığı askeri destek paketi Brüksel’deki konsey toplantısında onaylandı.

24 Kasım’da Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından gündeme gelen pakette AWACS’lar (Hava Uyarı ve Kontrol Sistemi), önleme uçağı, gemisavar ve uçaksavar füzelerinin bulunduğu fırkateyn ve komuta gemisini barındıran donanma birimi yer alıyor.

AWACS’lara destek olarak KC-135 tipi yakıt ikmal uçakları da gönderilirken, NATO daimi deniz gücü birinci grubu da Doğu Akdeniz’e sevk edilecek ve bölgede ortak deniz tatbikatı gerçekleştirilecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, paketin savunma önlemi olup Suriye’deki savaşın Türkiye’ye yayılmasını önlemeyi hedeflediğini ve Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesiyle başlayan krizden bağımsız olduğunu söylese de paketin resmiyet kazanması öncesinde gazetecilere açıklama yapan üst düzey NATO yetkililerine göre, AWACS uçaklarının amacının, “Moskova- Ankara gerilimini azaltmak için” Türk hava sahasını kontrol etmeyi hedefliyor.

Adını açıklamayan üst düzey bir NATO yetkilisi AWACS uçaklarının Türkiye’deki rolü hakkında “NATO, giderek artan şekilde Türk hava sahasının kontrolünü ele alacak. Böylece Türkler, bizim gökyüzünde gözümüzün olduğunun ve herhangi bir durumda onlara ikinci bir fikir sunabileceğimiz gerçeğinin farkında olacaklar.” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in “gelişmiş hava denetimi ile gemi uçakları ve devriyelerle deniz kuvvetlerinin varlığını arttırmak”  üzere gönderileceğini söylediği gemiler Doğu Akdeniz’de tatbikat yapan Alman ve Danimarka gemileri.

Öte yandan Almanya ve ABD’nin geri çektiği Türkiye’deki Patriot füze savunma sisteminin görev süresini İspanya bir sene daha uzatma kararı aldı.

400 km menzile sahip olan ve dijital veri bağlantıları ile kara, deniz ve hava merkezli komutalara bilgi aktarabilen AWACS uçakları,  Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı (SACEUR) komutası altında faaliyet gösteriyor.

Rusya’dan uyarı

Karara ilişkin hemen öncesinde konuşan Rusya’nın NATO’daki Büyükelçisi Alexander Grushko NATO’nun Türkiye’nin hava sahasını güçlendirmesinin, terörle mücadelede Suriye’deki uluslararası koalisyonun kurulmasını engelleyeceğini belirterek “Söz konusu önlemlerin gerçekten de terör örgütlerine karşı alınıp alınmadığından emin değiliz.” dedi.

AKP’nin Rus uçağını düşürmesiyle birlikte yeni bir aşamaya gelinen bölgede, ABD ve diğer emperyalist ülkeler daha aktif bir pozisyon almak üzere askeri güçlerini arttırıyor. NATO’nun Türkiye’nin hava sahasını neredeyse tamamen kontrol altına alması emperyalizme bağımlılığın teyidi olurken, bölgedeki gerilimlerin artma ihtimali de yükseliyor.

Suriye’de siyasi çözüm konusunda ardı ardına toplantılar düzenlenirken, emperyalizmin kanlı örgütü NATO’nun özellikle Doğu Akdeniz’de artan varlığı Rusya’yla restleşmenin ötesinde hazırlıklara da işaret ediyor.