Türkiye YPG’yi vurdu mu?

Türkiye’nin kırmızı çizgisi, “Güvenli Bölge” olarak adlandırdığı büyük ölçüde IŞİD'in kontrolündeki Suriye kuzeyindeki Cerablus-Azez arasında kalan bölge.

Türkiye YPG’yi vurdu mu?

Sabah ve Akşam gazeteleri Türkiye’nin Fırat Nehri’ni geçmeye çalışan iki botu vurduğunu iddia etti. Her iki gazetenin de verdiği habere göre, Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları, Türkiye’nin “Güvenli Bölge” olarak adlandırdığı Suriye kuzeyindeki Cerablus-Azez arasında kalan bölgeye sızma girişiminde bulunan YPG’yi Fırat’tan botlarla geçerken vurdu.

Haberin askeri kaynaklar tarafından da doğrulandığı iddia edilse de bağımsız kaynaklarda bu yönde bir bilgiye rastlanmadı. Yine haberlerde saldırının ne zaman gerçekleştiğine dair detay verilmediğinin söylenmesi aslında böyle bir olayın hiç yaşanmadığına işaret ediyor. Ancak haberdeki detaylar ilgi çekiyor.

AKP’nin ‘Güvenli Bölge’si IŞİD’in kontrolünde

Fırat Nehri, PYD ile IŞİD arasındaki sınırı oluşturuyor. Haberde, AKP’ye göre, Suriye’nin kuzeyindeki Cerablus ile Azez arasında kalan bölge “Güvenli Bölge” olarak kabul edildiği ifade ediliyor. Türkiye’nin güvenli dediği bölge ise Azez ve çevresi dışında tamamen IŞİD kontrolünde bulunuyor. Bu bölge aynı zamanda Türkiye ile Suriye arasında geçiş yapan IŞİD militanlarının kullandığı bölge.

Erdoğan ve Davutoğlu’nun kırmızı çizgi saydığı Fırat Nehri’nin batısına geçiş esas olarak YPG’nin IŞİD ile çatışmasının kırmızı çizgi olduğu anlamına geliyor. Bu durum da AKP’nin IŞİD’i korumaya aldığını gösteriyor.

Haberlerde ileri sürülen Türkiye’nin “Cerablus-Azez” hattını güvenli bölge ilan etme adımının, hem mültecilerin Suriye içinde karşılanması hem de PYD’yi bölgeden uzak tutulmasını amaçlandığı gerekçesi ise fiilen IŞİD’in korunmasından öteye bir anlam ifade etmiyor.

Sabah ve Akşam gazetelerinin, haberde “Türkiye, uyarılarının sadece sözde olmadığını göstermiş oldu” diyerek, AKP’nin propagandasını yapmaya çalışırlarken aslında Türkiye’nin IŞİD’e yaklaşımını ortaya koyuyorlar. Atasözündeki gibi ‘merd-i kıpti şecaat arz ederken sirkatin söylüyor.’