Türkiye ve Barzani'ye karşı Talabani-Maliki ortaklığı

Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Irak eski Başbakanı Nuri Maliki'nin, Başika bölgesine konuşlandırılan Türk askerlerinin çekilmesi konusunda hemfikir oldukları açıklandı.

Türkiye ve Barzani'ye karşı Talabani-Maliki ortaklığı

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Irak eski Başbakanı Nuri Maliki’nin Musul’un Başika bölgesine konuşlandırılan Türk askerlerinin çekilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını bildirildi.

Türkiye askerlerinin Başika bölgesine konuşlandırılmasından sonra geçen hafta, Mesut Barzani’nin Türkiye ziyaretinde gördüğü ilginin üzerine KYB’nin Şiilerle ortak bir görüntü vermesi dikkat çekici.

KYB Politbüro Üyesi Mela Bahtiyar başkanlığındaki heyet, dün Irak’ın başkenti Bağdat’ı ziyaret etti. Heyet bugün Şii Kanun Devleti Bloku Başkanı Nuri Maliki ile biraraya geldi.

KYB’ye yakın kaynakların haberine göre, Nuri Maliki KYB’lilerin sunduğu önerileri “memnuniyetle” karşıladı. Haberde, “Taraflar sorunların çözümünün yanısıra Türk askerlerinin Irak topraklarından çekilmesi konusunda hemfikir olduğu” belirtildi.

Toplantı öncesi basına açıklama yapan Mele Bahtiyar, Erbil-Bağdat ilişkileri konusunda bazı önerilerde bulunacaklarını belirtmişti.

Bağdat’ta temaslarda bulunan KYB heyeti, Bedir Tugayları’nın Komutanı Hadi Amiri ve İslam Yüksek Konseyi Başkanı Ammar Hekim’le de biraraya gelmişti.

Türkiye askerleri Başika bölgesine üç aşamada konuşlandı. İlk aşama 2015’in başında lojistik destek grubunun bölgeye yerleşmesiyle gerçekleşirken, ikinci aşamada bir grup askeri danışman bölgeye konuşlandı. Son olarak da sayıları 2 bin dolayında olduğu tahmin edilen askeri bir birlik ağır silahlarla bölgeye geçti.

Bu son adım üzerine Türkiye-Irak ilişkilerinde büyük bir gerilim başladı.