Türkiye sınırlarını böyle koruyor

THY'nin Cezayir-İstanbul uçağının bazı yolcuları dış hatlar terminali yerine yanlışlıkla iç hatlar terminaline gelince, pasaport kontrolünden geçmeden Türkiye'ye giriş yaptılar.

Türkiye sınırlarını böyle koruyor

Türk Hava Yolları’nın (THY) Cezayir’den İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen uçağının yolcularının bir bölümünün bindirildiği otobüs dış hatlar terminali yerine yanlışlıkla iç hatlar terminaline gelince, bazı yolcular pasaport kontrolünden geçmeden Türkiye’ye giriş yaptı.

Alınan bilgiye göre, THY’nin TK-652 sefer sayılı Cezayir-İstanbul seferini gerçekleştiren uçağı 21.20’de iniş yaptı. Uçak aprona park ettikten sonra yolcuları terminale taşımak için otobüsler uçağın altına gitti. Uçaktan inen 113 yolcu otobüslere bindi.

Otobüslerden birinin şoförü yolcuları dış hatlar yerine iç hatlar terminaline bıraktı. Şaşkınlık yaşayan yolcular bagajlarını aradı. Bazı yolcular direk İstanbul’a giriş yaptı. Hatanın fark edilmesi üzerine yolcuların bir kısmı iç hatlar salonundan çıkmadan tespit edildi. Tespit edilen yolcular dış hatlara götürülüp pasaport kontrolünden geçirildi. Bazı yolcular ise Türkiye’ye pasaport kontrolünden geçmeden giriş yaptı.

Yaşananlar üzerine ilgili birimler harekete geçti. Atatürk Havalimanı polisi pasaport kontrolünden geçiş yapmadan Türkiye’ye giriş yapan yolcuları tespit etmek için çalışma başlattı. Kontrolden geçmeden İstanbul’a giren yolcuların kimlik tespiti için araştırmalar sürüyor.

Daha önce de yaşanmıştı

Geçtiğimiz 19 Haziran’da THY’nin Afganistan’ın Mezar-ı Şerif şehrinden gelen yolcularda dış hatlar yerine iç hatlara getirilmişti. Uçaktaki yolcuları almak için Turkish Ground Services (TGS) otobüsleri uçağın altına gitmiş, otobüse binen yaklaşık 20 yolcu, dış hatlar terminali getirilmesi gerekirken yanlışlıkla iç hatlar terminaline götürülmüştü. Yolcuların bazıları İstanbul’a pasaport kontrolünden geçmeden giriş yapmıştı.

Türkiye’nin havaalanı gibi en üst düzeyde güvenlik önlemlerinin alındığı bir alanda bile ülkeye giren kişileri takip edememesi dikkat çekerken bu olayların yaşandığı örneklerin cihatçı çetelerin de var olduğu ülkelerden gelen uçaklarda yaşanıyor olması da dikkat çekiyor. Türkiye’de son dönemde yaşananlarda en başta gelen olağan şüpheli ise tesadüf.