Türkiye Rusya krizinde sportif durum

Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan kriz sportif alana da yansıdı.

Türkiye Rusya krizinde sportif durum

Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan kriz sportif alana da yansıdı. Rusya Futbol Federasyonu, Rus takımlarının Antalya’da düzenledikleri kış kamplarını iptal ederken, federasyon başkanı Vitaliy Mutko Rus kulüplerinin Türkiye’den oyuncu transfer etmeyeceklerini belirtti. Mutko “R-Sport” yayınına yaptığı açıklamada Putin’in imzaladığı kararnameden sonra Türkiye’den önümüzdeki kış sezonunda hiçbir transfer gerçekleşemeyeceğini belirten Mutko, “Kulüplerimizden herhangi birinin aklına Türkiye’den oyuncu davet etme gelse bile bunun mümkün olamadığını hemencecik anlayacaktır. İlerisi için kesin konuşmak istemiyorum, ama yukarıdan gereken sinyal verildi bile” dedi.

Tarafsız saha önerisi

Kriz fileye de yansırken, Rusya Voleybol Federasyonu, Türkiye’de oynanacak Arkas Spor-Belogorye ile Ziraat Bankası-Dinamo Moskova maçlarının ileri bir tarihe ertelenerek, başka bir ülkede oynanması için Avrupa Voleybol Konfederasyonu’na (CEV) başvurdu.Rusya Voleybol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Türk voleybol takımlarıyla oynanacak maçların, daha ileri tarihe alınması talebiyle Avrupa Voleybol Federasyonu’na resmi başvuru yaptık. Rus takımlarının Türkiye’ye gidememe ihtimaline hazırlıklı olmalıyız” denildi.

Sambo Sovyetler Birliği’nde 1920-1930 yılları arasında Kızıl Ordu tarafından geliştirilen bir mücadele sporu ve kendini koruma disiplinidir.Samboya tarih boyunca çeşitli isimler verilmiştir. İlk ismi “Serbest Stil Güreş”tir. Daha sonra “Serbest Güreş” adını almıştır. Son olarak 1946 yılında Sambo adı kullanılmaya başlanmıştır. Sambo bir spor olarak SSCB Fizik Kültür Komitesi tarafından tanınmış ve her askerin savaş becerilerinin bir parçası haline getirilmiştir.

Sambo takımı şampiyonaya katılmayacak

Futbol ve voleybolda bu gelişmeler yaşanırken, Rus Sambo Ulusal Takımı 4-7 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek 2015 Avrupa Şampiyonası’na katılmayacağını açıkladı. Rusya Sambo Federasyonu Başkanı Maxim Borisov, yaşanan son olaylar sonrası Türkiye’ye gitmeme kararı aldıklarını duyurdu. Bilindiği gibi cuma günü organizasyona ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Sport-Combat Sambo Federasyonu Başkanı Gadir Mammadov, 27 ülkenin akredite yaptırdığını, Rusya’nın ise tam kadro şampiyonaya katılacağını belirtmişti. Borisov’un dün verdiği ret kararının ardından, şampiyonanın düzenlenip düzenlenmeyeceği merak konusu.