Türkiye Musul'dan çekildi

Türkiye, Musul'daki Başika kampına konuşlandırdığı askerler geri çekildi.

Türkiye Musul'dan çekildi

basika kampiReuters, Türkiye’nin Musul’daki Başika kampındaki askerlerinin bir bölümünün yeni düzenleme kapsamında kuzeye doğru intikal ettiğini duyurdu. Türk askerinin Kuzeye doğru intikal ettiği haberini Anadolu Ajansı da doğrulayıp abonelerine servis etti. Irak parlamentosu kaynakları da Türkiye’nin sabah saat 05.00 sularında geçtiğimiz günlerde bölgeye konuşlandırdığı askerleri geri çekmeye başladığını bildirdi.

Reuters’ın haberine göre askeri kaynaklar, Türkiye’nin Irak’ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kampındaki askerlerinin bir bölümünün yapılan yeni düzenleme kapsamında kuzeye doğru intikal ettiğini söyledi. Irak’ta merkezi hükümetle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında varılan anlaşmaya göre Türkiye’nin sadece eğitim amaçlı olarak askeri eğitmen ve danışmanlarının bölgede kalacağı duyuruldu.

Reuters’a konuşan Türkiye kaynakları ise geçen Cuma günü Başbakanlık tarafından açıklanan “yeni düzenleme”yi hatırlatarak bu çerçevede Başika kampındaki Türkiye askerlerinin bir bölümünün kuzeye doğru intikal ettiğini belirtirken kamuoyunda Türkiye attığı geri adım algısının büyümesinin önüne geçmeyi amaçladığı anlaşılıyor. Zira, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta geri çekilmenin söz konusu olmayacağını ısrarla vurguluyordu.

Fidan ve Sinirlioğlu Bağdat’a gitmişti

Türkiye’nin önceki hafta Başika kampına gönderdiği askerler Bağdat yönetiminin tepkisine neden olmuş, konuyla ilgili olarak MİT müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu Bağdat’a giderek temaslarda bulunmuştu.

Bu ziyaretin ardından Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Başika’daki kampa yönelik son dönemde yoğunlaşan güvenlik riskleri nedeniyle artırılan koruma gücüne mensup askeri personelin alandaki eğitim ve güvenlik durumuna göre yeniden tanzimi hususu da Irak Hükümeti’nin hassasiyeti dikkate alınarak kararlaştırılmıştır” denilmişti.

Ancak bu açıklamaya rağmen Bağdat yönetimi konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirmeye karar vermişti.

basika kampi2Anadolu Ajansı da doğruladı

Anadolu Ajansı da haberi doğrulayarak şu haberi servis etti:

“Irak’ta Başika bölgesindeki konuşlu Türk askeri unsurlarından bir kısmının, yeni bir düzenleme kapsamında Irak’ın kuzeyine intikal ettiği öğrenildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Musul’daki Başika bölgesinde konuşlu Türk askeri unsurlarından bir kısmı, aralarında tankların da bulunduğu 10-12 araçlık konvoyla yeni bir düzenleme kapsamında Irak’ın kuzeyine intikal etti.

Söz konusu intikalin, yeni bir düzenleme kapsamında yapıldığı vurgulandı.”

KYB ve Maliki arasında anlaşma duyurulmuştu

Dün, Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Irak eski Başbakanı Nuri Maliki’nin Musul’un Başika bölgesine konuşlandırılan Türk askerlerinin çekilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını bildirilmişti.

Nuri Maliki KYB’lilerin sunduğu önerileri “memnuniyetle” karşıladığını söylemiş ve tarafların sorunların çözümünün yanısıra Türkiye askerlerinin Irak topraklarından çekilmesi konusunda hemfikir olduğu belirtilmişti.

Türkiye askerleri Başika bölgesine üç aşamada konuşlandı. İlk aşama 2015’in başında lojistik destek grubunun bölgeye yerleşmesiyle gerçekleşirken, ikinci aşamada bir grup askeri danışman bölgeye konuşlandı. Son olarak da sayıları 2 bin dolayında olduğu tahmin edilen askeri bir birlik ağır silahlarla bölgeye geçti.