Türkiye, Kürdistan'ı tanıyor mu?

Mesut Barzani'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaret, Türkiye'nin "Irak'ın toprak bütünlüğüne" ilişkin söylemlerini terk edip etmeyeceği sorusunu gündeme getirdi.

Türkiye, Kürdistan'ı tanıyor mu?

Türkiye’yi ziyarete gelen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesut Barzani’ye karşı sergilenen tutum ve görüşmelerden sonra yapılan açıklamalar Türkiye’nin “Irak’ın toprak bütünlüğüne” ilişkin söylemlerini terk edip etmeyeceği sorusunu gündeme getirdi.

Türkiye, bir kez daha emperyalizmin fazla atak, gözü kara ileri karakolu olarak davranıp Musul’a asker gönderince Irak ile karşı karşıya gelirken, gördüğü tepkiye karşı da Barzani’nin bir süredir ileri sürdüğü “bağımsız Kürdistan” tezlerine destek sunmayı tercih ettiği görülüyor.

Erdoğan: Kuzey Irak’taki yönetimin uzun zamandan beri kaybettiği haklarını geri alması lazım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Musul’a asker göndermesinden sonra Irak Hükümeti’ni eleştirirken, “Uzun zamandan bu yana Kuzey Irak’taki yönetim birçok hakkını kaybetti. Haklarını geri almaları lâzım” dedi.

Erdoğan, Başika kampındaki Türk askerlerinin, Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin 2014’teki talebi üzerine gittiğini ifade ederken “IŞİD’in Musul’a girerek Irak’ın kuzeyinde yayılmaya başladığını” hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Haydar İbadi 2014’te Türkiye’yi ziyaretinde, bizden, askeri eğitim desteği istedi. Bunun üzerine Başika’da bir kamp kurduk. Bunu gayet iyi biliyorlar. Şimdi kendisine soruyorum. Biz bu kampı kurarken neredeydi? Bugüne kadar neden sessiz kaldı? Şimdi bölgedeki gelişmeler üzerine böyle bir adım atıyorsunuz.”

Irak’ı suçlayan Erdoğan Araplar derken sadece Sünnilerden bahsetti

İran ve Irak hükümetlerinin mezhepçi politikalar yürüttüğünü belirten Erdoğan, şöyle dedi:

“Peki Sünniler’e ne olacak? Orada Sünni Araplar, Sünni Türkmenler ve Sünni Kürtler var. Onların güvenliği ne olacak? Onların da kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor.”

Erdoğan, “Uzun zamandan bu yana Kuzey Irak’taki yönetim birçok hakkını kaybetti. Haklarını geri almaları lâzım. Bölgede yaşayan çok sayıda Arap, sahip olduğu hakları kaybetti. Ne yazık ki, Irak’ta adil bir yönetim göremiyoruz. Bu yüzden insanlar endişeli” diye konuştu.

Barzani’den Kürdistan bayrağı için teşekkür

Mesut Barzani, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldiğinde ise öncelikle Çankaya Köşkü’ndeki Kürdistan bayrağı için teşekkür etti.

Barzani, görüşmeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, Çankaya Köşkü’nde protokolde Kürdistan Bayrağı’nın da bulundurulması nedeniyle Başbakan Davutoğlu’ya hitaben, “Bu hasasiyetinizden dolayı teşekkür ederiz” dediği bildirildi.

Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sıcak ve dostane bir karşılama yaptığını, ayrıca, Şengal (Sincar) zaferinden dolayı kendisini tebrik ettiğini aktardı.

Kürdistan bayrağının yanına Irak bayrağı koymak yeter mi?

Türkiye’nin bir yandan Suriye’de Kürtlere karşı yürüttüğü politikanın dayandığı bir yandan da Irak’ta karşılaştığı tepkiye karşı meşruiyet kaynağı olarak gördüğü “toprak bütünlüğü” tezleri ile Çankaya Köşkü’nü donatan Kürdistan bayrakları ve Erdoğan’ın bir yandan Bağdat’a karşı IKYB’nin “haklarına” hamilik yapmaya çalışan bir yandan da mezhepçiliği sürdüren sözlerinin nasıl bir politika üreteceğini ise göreceğiz.

Bu arada Türkiye’nin “Irak’ın toprak bütünlüğü”nü savunduğunun elimizdeki tek delili herhalde Çankaya Köşkü’nde verilen pozun arka planında Irak bayrağının da bulunması olacak.