"Türk Akımı" görüşmeleri durduruldu

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak "Türk Akımı" doğalgaz boru hattı görüşmelerinin durdurulduğunu açıkladı.

Rusya’nın doğalgaz şirketi Gazprom’un ‘CEO’su Aleksey Miller, Ankara’nın “Türk Akımı” projesinin hayata geçmesini istiyorsa inisiyatif göstermesi gerektiğini söyleyerek bugüne kadar bir teklifin yapılmadığını ve bir teklifle gelinmesi halinde bunu değerlendireceklerini söyledi.

Öte yandan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak “Türk Akımı” doğalgaz boru hattı görüşmelerinin durdurulduğunu açıkladı.

Kremlin’s çalışmalarını durdurduğunu açıkladığı Rusya-Türkiye Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun bu proje üzerinde müzakereler yürüttüğü açıklandı.

Türkiye ile Rusya arasında bir doğalgaz boru hattı kurulmasına ilişkin ön anlaşma Aralık 2014’te imzalanmıştı. Yıllık 63 milyar metreküp doğalgaz taşıması planlanan boru hattından taşınacak gazın 16 milyar metrekübünü Türkiye alacak ve kalan 47 milyar metreküp Türkiye-Yunanistan sınırındaki bir merkezden Güney Avrupa’ya dağıtılacaktı.

Öte yandan, Gazprom Ekim ayında bu hattan taşınacak gazı 63 milyar metreküpten 32 miler metrekübe çektiklerini açıklamış ve buna gerekçe olarak Baltık Denizi’nden doğrudan Almanya’ya bağlanacak “Kuzey Akımı 2” projesinin Avrupa pazarının ihtiyaçlarını karşılayacak olmasını göstermişti.