TÜİK: İşçinin geçim maliyeti 1.600 lira

Hükümet asgari ücreti bin 300 liraya çıkarmaya hazırlanırken, devletin resmi kurumu olan TÜİK bir işçinin geçim maliyetini bin 599 lira olarak hesapladı.

TÜİK: İşçinin geçim maliyeti 1.600 lira

Hükümet asgari ücreti bin 300 liraya çıkarmaya hazırlanırken, devletin resmi kurumu olan TÜİK bir işçinin geçim maliyetini bin 599 lira olarak hesapladı. Buna göre, hükümetin asgari ücret önerisi olması gerekenden 300 lira eksik. Bir başka ifade ile işçinin hakkı olan 300 lira yine emekçiye verilmeyecek.

3. toplantıdan da sonuç çıkmadı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Merkezi’nde yaptı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığındaki toplantıda işveren kesimi, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasına karşı olmadıklarını ancak ek maliyet yükünün paylaşılması gerektiğini bir kez daha ifade etti.

İşverenler, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması halinde toplu iş sözleşmesi uygulamayan işyerlerinde işverene maliyetinin bin 934 lira, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde ise işverene maliyetinin ortalama 3 bin 532 lira olacağını savunuyor.

İşçi başına ayda 437 lira ek yük geleceğine işaret eden işverenler, işveren kesimine yüklenmek istenen ek maliyetin ise 29.6 milyar lira olacağını belirtiyor.

İşveren kesimi toplantıda artan yükün paylaşılmasını istedi. Ancak toplantıda bununla ilgili bir karar alınmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcileri çeşitli çalışmalar yaptıklarını ancak son kararı hükümetin vereceğine dikkat çekti. Türk-İş geçen toplantıda TÜİK’ten bir işçinin geçim maliyetinin hesaplanmasını istemişti.

Son toplantıda TÜİK rakamları sundu. TÜİK net asgari ücretin, ağır işlerde bin 599 lira, orta ağır işlerde bin 427 lira, hafif işlerde ise bin 326 lira olması gerektiğini belirtti.

Vaadedilen zam yapılsa dahi 300 lira eksik

TÜİK’in bir işçinin geçim maliyeti hesabı hükümetin verdiği bin 300 liranın ne kadar eksik olduğunu da gözler önüne serdi. Hükümetin bin 300 liralık asgari ücreti, hafif işlerde çalışan bir işçinin geçim maliyetini bile karşılamıyor.

Ayrıca ağır işlerde çalışan bir işçi olması gerekenden 300 lira daha az asgari ücret alacak. İşçinin bir yıllık kaybı ise 3 bin 600 lira olacak. TÜİK 2015 yılı için de bir işçinin geçim maliyetini bin 424.70 lira olarak hesaplamıştı. Ancak komisyonda asgari ücret işveren ve hükümetin ittifakıyla 949.08 lira olarak belirlenmişti. Aradaki, işçinin alması gereken 475.62 lira da yine işçiye verilmemişti.

2016 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak 4. ve son toplantının ardından kamuoyuna açıklanacak. AKP’nin seçim vaadi nedeniyle asgari ücretin bin 300 lira olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ilk toplantıda işçilerin yılın başında da sonunda da net bin 300 lira alacaklarını, vergiden etkilenmeyeceklerini söylemişti.