Tokat'ta köylülerden HES protestosu

Tokat merkeze bağlı Karakaya köyü içerisinden geçen Yeşilırmak üzerine yapılması planlanan hidroelektrik santraline (HES) karşı Karakaya köyünde yaşayan vatandaşlar eylem yaptı. Proje kapsamında ilk olarak, yaklaşık bir hafta önce köye iki kilometre uzaklıkta bulunan ırmağın karşı tarafında yol çalışması başlatıldı. Bunu fark eden köylüler ise çalışmaların durdurulması ve projenin iptali için önce Tokat İdare Mahkemesi’ne dava... View Article

Tokat'ta köylülerden HES protestosu
Tokat merkeze bağlı Karakaya köyü içerisinden geçen Yeşilırmak üzerine yapılması planlanan hidroelektrik santraline (HES) karşı Karakaya köyünde yaşayan vatandaşlar eylem yaptı. Proje kapsamında ilk olarak, yaklaşık bir hafta önce köye iki kilometre uzaklıkta bulunan ırmağın karşı tarafında yol çalışması başlatıldı. Bunu fark eden köylüler ise çalışmaların durdurulması ve projenin iptali için önce Tokat İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Köy tüzel kişiliği tarafından açılan davanın devam etmesine rağmen çalışmaların sürmesi protesto edildi.
Köy meydanında toplanan köy halkı, “Su haktır sahibi halktır”, “Yeşilırmak özgür akacak” dövizleri ve “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganlarıyla Karakaya Hidroelektrik Santrali inşa alanına yürüdü. Basın açıklamasını okuyan Kübra Şimşek, Omala barajı Karakaya Hidroelektrik Santraline karşı başlattıkları mücadeleyi Türkiye’ye duyurmayı amaçladıklarını belirterek, “Devletin yetkili kurumları ilgili bakanlıkları yazışmalar ve dava süreci devam ederken 2872 sayılı çevre kanununun 1’inci maddesinde kanunun amacını bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamak olduğu kanunun 3’üncü maddesinde çevrenin korunmasına iyileştirilmesine ve kirliliğin önlenmesine ilişkin genel ilkelere yer verilmiş arazi kaynak kullanımlarını ve proje değerlendirmesi yapan yetkili kuruluşlar karar alma süreçlerini sürdürülebilir, kalkınma ilkesi gözetilmesi yapılacak ekonomik faaliyetlerin faydasıyla doğal kaynaklar üzerindeki etkisi sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde uzun dönemli olarak değerlendirilmesi ve çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkının esas tutularak bakanlık ve yerel yönetimler, meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların çevre hakkını kullanacakları katılım ortamını yaratmakla yükümlüdürler” ilkeleri hiçe sayılmaksızın ÇED gerekli değildir raporu verilmiştir” dedi.