THKO'nun kurucu isimlerinden Gülay Ünüvar'ı kaybettik

68 kuşağının önemli isimlerinden ve THKO kurucularından Gülay Ünüvar Özdeş dün hayatını kaybetti.

THKO'nun kurucu isimlerinden Gülay Ünüvar'ı kaybettik

68 kuşağının önemli isimlerinden ve THKO kurucularından Gülay Ünüvar Özdeş dün hayatını kaybetti. Ünüvar bir süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu.

Ünüvar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne başladıktan hemen sonra hem ODTÜ SFK (Sosyalist Fikir Kulüpleri) üyesi hem de TİP (Türkiye İşçi Partisi) üyesi olur.

TİP üyeliği kısa bir dönem süren Ünüvar SFK içerisindeki çalışmalarını arttırmaya başlar. Bir süre sonra ise THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu) kurulur. Ünüvar, THKO’nun kuruluş çalışmalarında Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Taylan Özgür, Alpaslan Özdoğan, Kadir Manga ile birlikte çalışır.

Ünüvar, Cihan Alptekin önderliğindeki THKO İstanbul ekibi ile çalışmaya başlar. Ancak İstanbul ekibinin yakalanması ile kısa sürede Ankara’ya geri dönerek örgütlenme çalışmalarına orada devam eder. Cihan Alptekin ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden firar etmeleri ve Ankara’ya gelmelerinden sonra yakalanıncaya kadar onlara yardım eder, saklanmalarını ve barınmalarını sağlar. Ünüvar, Ankara 1 No.lu Sıkıyönetim Mahkemesinde, 2.THKO davasında yargılanarak 15 yıl ağır hapis cezası alır.

1402 Sayılı Af Yasasının, Anayasa Mahkemesince eşitlik ilkesi yorumuyla verdiği karar sonucu 1 Şubat 1975 tarihinde tahliye olur.

12 Eylül 1980 darbesinin ardından, 1981 yılında yurt dışına giden Ünüvar, İsveç’te siyasi mülteci olarak yaşamını sürdürmüş ve 2014 yılında ülkesine kesin dönüş yapmıştı.

Ünüvar 21 Ekim 2015 Çarşamba günü saat 11.00’de Karacaahmet Cemevi’nde yapılacak törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.