The Times: Liberaller için endişe verici, yatırımcılar için rahatlatıcı

The Times’ta yayınlanan ilk değerlendirmede sonuçların liberaller için endişe verici, istikrar arayan yatırımcılar için rahatlatıcı olduğu ifadeleri yer aldı.

The Times: Liberaller için endişe verici, yatırımcılar için rahatlatıcı

The Times’ta yayınlanan ilk değerlendirmede sonuçların liberaller için endişe verici, istikrar arayan yatırımcılar için rahatlatıcı olduğu ifadeleri yer aldı.

“Erdoğan bir kez daha, köşeye sıkışmışken seçimleri kazandı. Seçim sonuçlarını beğenmediği için beş ay sonra kumar oynayıp ikinci seçim kararını alırken, alaycılık, öfke ve şüpheyle karşılaştı. Bu kadar kısa süre içinde oy verme eğilimlerini değiştirebileceğine, şiddeti tırmandırarak Kürtlerden ve milliyetçilerden oyları geri alabileceğine ve sonra da partisi yeniden seçilirse sükûnet sözüne kimse inanmadı.

Sonuçlar, liberaller için endişe verici ama istikrar arayan yatırımcılar için rahatlatıcı. Erdoğan, büyük destek gören bir reformcu olduğu ilk pragmatik yıllarına geri mi dönecek yoksa son zamanlardaki kutuplaştırıcılığına devam mı edecek Şimdi mesele burada düğümleniyor. Belki zaferle, son birkaç ay içindeki kindar paranoyayı hafifletebilir.

Erdoğan uzun vadeli oynuyor. 2023’te; Cumhuriyet’in 100’ncü yıldönümünde yürütme yetkilerine sahip bir başkan olmak istiyor. Dün sabaha kadar bu bir boş hayal gibi görünüyordu. Ama akşam üzeri bu olabilecek bir şeye dönüştü.”

“Yeniden dirilen Erdoğan seçimden zaferle çıktı” başlığı atan Financial Times, yapılan anketlerde hiçbir partinin mutlak çoğunluğu elde edemeyeceği sonucunun çıkmasına rağmen seçimde AKP’nin oylarını, özellikle MHP’den aldığı oylarla ciddi oranda artırarak tek başına iktidar olarak çıktığını belirtti. Erdoğan’ın anayasa çerçevesinde tarafsız olması gerekirken bu maddeyi çiğneyerek tek partili hükümet ve yeni anayasa propagandası yaptığını hatırlatan FT, yabancı müttefik ve yatırımcıların Erdoğan’ın otoriterliğine şüpheyle yaklaşmasına rağmen bu zaferin ekonomik istikrar getireceğini umduğunu belirtti.

Wall Street Journal da Recep Tayip Erdoğan’ın partisi AKP’nin, IŞİD ve Kürt militanlarla mücadelede tek partili hükümetin tek yol olduğu mesaji ile pazar günkü seçimde müthiş bir geri dönüş sergilediğini ve IŞİD’e karşı alınan tavır ve mülteci meselesinde daha fazla rol oynamasını isteyen Batılı müttefiklerinden istediği imtiyazlar konusunda Erdoğan’ın artık daha fazla nüfuzunun olacağını yazdı.

AKP’nin beklenmedik bir sonuç elde ettiğini belirten Time da, sonuçların muhalefet umutlarını yok ettiğini ve Erdoğan’ın iktidarını güçlendirdiğini bildirdi. Ancak sonuçlar ne olursa olsun AKP’nin önünde bölünmüş bir halk, derin ekonomik sorunlar ve Suriye krizinin olduğunu belirten Time, yönetimin zor olacağını iddia etti.

AKP’nin seçimde büyük bir zafer elde ettiğini belirten Huffington Post, sonuçların ülkedeki ayrışmayı daha da derinleştirebileceği yorumunda bulundu.

American Spectator‘da yazan Aaron Goldstein, Erdoğan’ın istediği her şeyi elde edebildiğini söyledi. Erdoğan’a katılmama cesaretini gösterebilen kişiler, özellikle de gazeteciler için işlerin çok daha zor olacağını belirterek, durumun iyiye gitmeden çok daha kötüleşeceğini ifade etti.