Taksim projesinde su kanallarını yapmayı unuttular

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçtiğimiz mayıs ayında yeniden hayata geçen Taksim Meydan Düzenleme çalışmalarında, yağmur suyu kanalları ile birlikte ana kanalların yapımı unutulduğu gerekçesiyle döşenen taşların bir kısmı sökülüyor.

Taksim projesinde su kanallarını yapmayı unuttular

Taksim’de neler olmuştu?

Haziran 2011’de Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği ve aynı yıl Eylül ayında ‘Taksim Yayalaştırma Projesi’ ismiyle İBB tarafından kabul edilen proje tartışmalara neden olmuştu. Mimarlar, Şehir Plancıları ve Peyzaj Mimarları odaları projenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Eylül 2013’te Gezi Parkı önündeki yolu ve otobüs duraklarını kapsayan alanın yayalaştırılması sonucu trafik yer altına alınırken geniş bir alan beton yığınına dönüştü. Her ne kadar Danıştay Mayıs 2014’te ‘Taksim Yayalaştırma Projesi’nin iptaline karar verse de Kadir Topbaş “Herhalde toprak dolduracak halimiz yok” diyerek kararı uygulamadı. Meydanın özelliğinin yok olacağına dair tüm itirazlara rağmen Beyoğlu 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından “Taksim Meydanı Düzenleme Projesi” ismiyle yeniden kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçtiğimiz mayıs ayında yeniden hayata geçen Taksim Meydan Düzenleme Projesi’nde bir skandala daha imza atıldı.

Haziran Direnişi’nin üzerinden 2 yılı aşkın bir süre geçti. Taksim Yayalaştırma Projesi dahilinde Gezi Parkı’na giren kepçelerin ağaçları sökmeye çalışmasıyla Haziran Direnişi ardından bugüne Taksim Meydanı bir beton yığını olarak yeniden düzenlendi. Ancak şimdi meydandaki düzenleme yeniden gündemde.

Uzun bir aradan sonra geçtiğimiz mayıs ayında yapımı sürdürülmeye başlanan proje dahilinde önce betonla kaplanan daha sonra parke taşı döşenmesine karar verilen meydanda, beton yoğunluğu artırılmıştı. Son olarak beton kaplama üzerine parke taşı döşenmeye başlanan alanda Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, yağmur suyu kanalları ile birlikte ana kanalların yapımı unutulduğu gerekçesiyle döşenen taşların bir kısmı sökülüyor.

Taksim Meydanı’na inceleme yapmak üzere giden CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ taşların neden söküldüğüne dair soruyu yetkililere yönelttiğinde, “Yağmur suyu kanalları ve dolayısıyla diğer ana kanalların yapımı unutuldu. Proje bu hatadan dolayı revize edildi” cevabını aldı. Sağ, konuyu İBB Meclis gündemine taşıyacağını belirterek, “Gezi direnişinin yaşandığı, onca canın katledildiği ve dünyanın gözü önündeki bu meydanda nasıl böyle bir hata yapılır? Saha görevlileri kendilerinin bir kusuru olmadığını proje hatası olduğunu söylüyor. Yağmur kanallarının yapılması gerektiğini vurguluyorlar. Peki bu kadar masraf ne olacak? Tamamen yapılan tesisat ve havuz alanları da sökülüyor. İstanbul’un göbeğinde böyle mi proje yapılıyor” ifadelerini kullandı.