Suudiler acele ediyor

Suriye’deki rejim karşıtı grupların 15 Aralık’ta öngörülen toplantısı bugün başlıyor.

Suudiler acele ediyor

Suriye’deki rejim karşıtı grupların 15 Aralık’ta öngörülen toplantısı bugün başlıyor. Viyana Zirvesi sonuç bildirgesine göre Beşar Esad hükümetiyle rejim karşıtları arasında 1 Ocak 2016’da başlayacak olan müzakereler öncesinde Suudi Arabistan’da başlayan rejim karşıtları toplantılardan murad edilen müzakerelere ortak görüş çerçevesinde katılmak.

Riyad’da başlayan toplantı konusunda Kasım ayında görüş bildirmiş olan BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, toplantıya sadece “siyasi aktörlerin” değil, Beşar Esad’a karşı savaşan askeri güçlerin de dâhil edilmesinin çok yerinde olduğunu belirtmiş, bu örgütlerin toplantıya katılımına ilişkin olumlu görüşünü “Savaşan ve ölenler onlar” ifadesiyle gerekçelendirmişti.

Suriye krizinin başlamasından bu yana rejim karşıtlarının birlikte yapacağı ilk toplantı olacağı söyleniyor.

Batılı ülkeler ve Körfez’deki müttefikleri rejim karşıtlarının Suriye hükümetinin karşısına birlik ve bütünlük içerisinde çıkmasını beklerken, IŞİD’in de gücünün zayıflatılması hedefleniyor.

Kimler katılıyor?

Riyad’daki toplantıya katılacaklar arasında batı destekli içerisinde ÖSO’nun da yer aldığı Suriye Ulusal Koalisyonu Cenevre Bildirisi çerçevesinde bir geçiş hükümetinin kuruluşuna onay verirken, Türkiye merkezli liderliği Beşar Esad’ın gitmesi konusunda ısrarcı.

Toplantıya katılacak diğer bir grup olan Suriye’de bulunan Ulusal Koordinasyon Komitesi ise Suriye Hükümeti tarafından tanınıyor.

Bunların dışında Suudi Arabistan toplantılarında yer alan gruplar arasındaki cihatçı gruplardan bazıları ise, Esad’ı devirerek İslami bir devlet hedefleyen, El Nusra müttefiki El-Fetih Cephesi’nin bileşeni selefi Ahrar u Şam ile yine şeriatçı bir grup olan Jaysh al-Islam.

Davet edilen ancak toplantıya katılmayacağını belirten Kürdistan Demokratik Partisi- Suriye (PDKS) Genel Başkanı seçilen Cemal Şeyh Baki katılmama gerekçelerini, “Kongreye gitmiyoruz. Kürtler’in iradesinin kongrede yansıtılacağına da inanmıyoruz. Çünkü toplantıya davet edilenler halkların iradesini temsil etmiyor” sözleriyle ifade etti.

Suudi Arabistan PYD’den vazgeçti

Konferansa, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) Fuad Eliko, Mustafa Oso ve Abdulhekim Beşar katılırken geçtiğimiz haftalarda PYD’yi davet etmiş olan Suudi Arabistan’ın, Türkiye’nin baskısı sonucu bu daveti geri aldığı bildirildi.

Öte yandan, İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahyan, geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan tarafından organize edilen toplantının Suriye için yapılan barış görüşmelerine zarar vermeyi hedeflediğini belirterek Suudi Arabistan’ı uyarmıştı.

Bugün başlayan ve toplam 110 temsilcinin katıldığı “Riyad Konferansı” 10 Aralık’ta sona erecek.