Suriyeli sığınmacılar kayıt dışı çalıştırılıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların kayıt dışı olarak düşük ücretlere çalıştırıldığını açıkladı.

Suriyeli sığınmacılar kayıt dışı çalıştırılıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların kayıt dışı olarak düşük ücretlere çalıştırıldığını açıkladı.

Suriye’den Türkiye’ye sığınan milyonlarca kişinin yaşama koşullarında herhangi bir iyileşme yaşanmazken bir uyarı da BM’den geldi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Numa Özcan tarafından AFP’ye yapılan açıklamada, Türkiye’deki neredeyse tüm Suriyelilerin düşük kaliteli ve düşük ücretli işlerde çalıştırıldığına dikkat çekildi.

Özcan, Suriyeli sığınmacılara verilen “misafir” statüsünün, kalıcı mültecilerden farklı olarak çalışma iznini içermediğini ve bu nedenle Suriyelilerin yasadışı yollardan çalıştığını belirtti.

Özcan, Türkiye’de çalışma izni olan Suriyeli sayısının yalnızca 6 bin 800 olduğunu vurguladı.

Urfa’daki işletmelerin yüzde 27’si Suriyeli çalıştırırken, çalışan Suriyelilerin 3’te 1’i asgari ücretin altında ücret alıyor.

ILO tarafından hazırlanan raporda, çocuk işçiliğin de Suriyeli sığınmacılar arasında hayli yaygın olduğuna dikkat çekildi.