Suriye'deki çetelere giden uyuşturucu haplar yakalandı

Bu hafta Suriye sınırında yapılan iki operasyonda Suriye'deki çetecilere giden haplar ele geçirildi.

Suriye'deki çetelere giden uyuşturucu haplar yakalandı

Türkiye tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonlarından sayılan iki ayrı operasyonda Suriye’deki çetecilere giden toplam 11 milyon ‘captagon’ hapı yakalandı. Bir dönem Suudi Arabistan’a giderken yapılan operasyonlarla Türkiye gündeminde yer edinen uyuşturucu haplar, savaşırken Suriye’deki çeteler tarafından enerji vermesi için kullanılıyor.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre bu hafta Suriye sınırında yapılan iki operasyonda 11 milyon ‘captagon’ hapı ele geçirildi. Bir tür amfetamin olan hap, kullanıcısının çok büyük bir enerji hissettiği, yemek yeme ihtiyacı duymadığı ve uzun sürelerle uyumadan ayakta kaldığı bir uyarıcı olarak tanınıyor.

Hapın bu etkisi nedeniyle savaş alanında kullanılmasının yanı sıra çeteler tarafından bir gelir kaynağı haline getirildiği de anlaşılıyor.

BBC’nin Arapça yayın yapan kanalında bir belgesel için röportaj yapılan bir çete üyesi ise hapların etkisini, “Her zaman ayaktasınız. Hiç bir sorununuz kalmıyor, uyumayı bile düşünmüyorsunuz, hatta kontrol noktasında ayrılmak bile aklınıza gelmiyor. Büyük bir cesaret ve güç sağlıyor” diye anlatıyor.

Suriye’de emperyalistlerin desteklediği çetecilerin başlattığı iç savaş sonrasında ‘captagon’ üretiminde patlama yaşandığı söyleniyor. Lübnan’da üretilen hapların yüzde 90’a kadarının artık Suriye’de üretildiği bildiriliyor.

Öte yandan, Suudi Arabistan yine de Ortadoğu’da hapın en büyük müşterisi olmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz Ekim ayının sonunda bir Suudi prens Beyrut’ta Suudi Arabistan’a 2 ton ‘captagon’ hapı kaçırmaya çalışırken yakalanmıştı.