Suriye Lazkiye kırsalında ilerliyor

İşte son 24 saatlik temizlik operasyonunda Lazkiye kuzey kırsalında temizlenen bölgeler.

Suriye Lazkiye kırsalında ilerliyor

suriye birlikleriSuriye ordu birlikleri, Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi (SSNP) ve Mukaveme Suri milis savunma kuvvetleri ile Rusya hava kuvvetlerinin desteğiyle başlatılan operasyonlar sonucunda, 3 yıl önce kaybedilen bölgelerin tamamına yakını ele geçirilerek özgürleştirildi.

‘Alevi Dağı’ olarak da bilinen Lazkiye Türkiye sınır bölgesinde bulunan bölgede Nusra Cephesi ile diğer El Kaide’ye bağlı gruplar ile Türkmen çetelerinin oluşturduğu terör yapılanmaları, buradan Lazkiye kent merkezine füze saldırıları yaparak yüzlerce sivilin yaşamını kaybetmesine yol açıyorlardı. Ayrıca sınır boyunu kullanarak, Türkiye’den değişik silah ve mühimmatların Suriye topraklarına geçişinde kullanılan bu bölgenin terör guruplarından temizlenmesinin, bölge güvenliği açısından önemli olduğu belirtiliyor.

AKP destekli Türkmen çetelerin cirit attığı, karargah olarak kullandığı bu bölgenin temizlenmesinden sonra, Suriye Ordu birliklerinin ilerlemeye devam edeceği, İdlib kırsalına kadar Türkiye sınırını temizlemekte kararlı olduğu belirtiliyor.

Son 24 saatlik temizlik operasyonunda Lazkiye kuzey kırsalında temizlenen bölgeler arasında, Deyr Hanna, Medhata Gamam, Beyt Ayyaş, Al Şemisi, Cebel Zavik, Musa, Sakır Al Sindeyen, Celile, Ard Kartab vadisi, Al Rakrakya, 482, 813 ve 1112 sayılı noktalar, Al Dagameşleye, Al Zavik, Beyt Ebu Raşya, Ketef Al Saaur, Beruysa İskender tepeleri ve Cebel Zahi’de bulunuyor. Ayrıca 1143 ve 1149 rakımlı tepeler de tamamen temizlenerek kontrol altına alındı.

Türkmen çeteler

Türkmen çeteler

AKP Türkmen yalanıyla El Kaide’ye destek vermeye çalışıyor

Suriye Ordusu’nun AKP destekli cihatçı çetelere karşı başlattığı Lazkiye operasyonu çetelerin savunma hatlarının parçalanmasının ve Türkmen Dağı civarındaki kasabaların kurtarılmasının ardından devam ediyor. Suriye Ordusu, cihatçıları Türkiye sınırına kadar kovalarken, operasyonlar sürüyor.

Öte yandan, Türkmen Dağı civarındaki kasabaların Suriye ordusu kontrolüne geçmeye başlaması üzerine “TürkmenDağındaKatliamVar” kampanyası başlatıldı.

Twitter’da AKP yandaşı trol hesaplar “TürkmenDağındaKatliamVar” ‘hashtag’i ile Türkmenler yönelik katliam yapıldığı propagandası yaparken Nusra Cephesi gibi El Kaide’ye bağlı örgütler kendi Twitter hesaplarından orduyla çatıştıklarına yönelik videolar paylaşıyor. Bölge ağırlıklı olarak Faslı ve Asya’dan gelen cihatçı teröristlerin kontrolündeydi.

Türkiye çetecilere sınırları açtı

İlk olarak Tel Ziveky’taki ÖSO’ya bağlı “1. Sahil Tugayı” ve El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin mevzilerine saldıran ordu burayı hızla ele geçirdi. Ardından yine aynı grupların elindeki 482. Tepe ve 1112. Tepe, El Dağmaşliye, Ziveyk köyü, Tel Tamamiye, Kava el-Hatab, Tel Telete’yi kurtardı. Çeteler Türkiye sınırına doğru çekildi.

Ordu bunun ardından Nebi Yunus Dağı’na yönelerek, Ğanime’de El Kaide bağlantılı Ahrar uş-Şam ve Liva Sukur el-Gab’a karşı ilerleme kaydederek Nusra Cephesi de dahil olmak üzere Kaideci ve AKP destekli terör örgütlerini Türkiye sınırına doğru sürmeye devam ediyor. AA ise Türkiye sınırının yaralanan çeteciler için açıldığını açıkladı.

suriye arap ordusuOperasyon genişliyor

Suriye Ordusu, 3 gün önce Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesinde başlattığı kara harekatını genişletti. Bölge, 50’den fazla Türkmen köy ve kasabasının bulunduğu Lazkiye-Bayırbucak bölgesi. İlk olarak 10 gün önce Lazkiye’ye en yakın Türkmen Köyü konumunda olan Gımam’a saldıran rejim güçlerine Ruslar yoğun hava desteği veriyor.

Suriye Ordusu, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Lazkiye kırsalında stratejik öneme sahip olan Türkmen Dağı’na girdi. Ordu, El Nusra ile ÖSO’nun da içinde yer aldığı Fetih Ordusu’nun elindeki Dagameşle ve Şems kasabasını ele geçirdi.

Türkmen Dağı bölgesinde şiddetli çatışmalar

Lazkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan Türkmen Dağı bölgesinde Suriye Ordusu ile El Nusra, ÖSO ve Ahrar uş-Şam’ın içerisinde yer aldığı El Fetih Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Suriye Ordusu, Rus savaş uçaklarının desteğiyle El Fetih kontrolündeki Türkmen Dağı mevkiindeki Fırınlık, Acısı ve Avanlı bölgelerine aynı anda büyük bir saldırı başlattı.

Bölgede stratejik bir öneme sahip olan Türkmen Dağı’na giren Suriye Ordusu, şiddettli çatışmalar sonucunda Dagameşle ve Şems kasabasını ele geçirdi.

8 gün önce Gımam köyünde kontrolü sağlayan Suriye Ordusu ve Hizbullah dün gece yarısı bölgenin en stratejik noktası olan Acısu ve 45 Dağı’nda saldırıya geçti. Gımam ve Hancağız yönünde de saldırılarını sürdüren ordu birlikleri bölgede 5 köyü ele geçirdi.

Rusya'ya ait uçaklar da operasyona havadan destek veriyor

Rusya’ya ait uçaklar da operasyona havadan destek veriyor

Türkmen çeteci çaresizliklerini anlatıyor

Savaşın en şiddetli cephelerinden Acısu ve Fırınlık’ta savaşan Türkmen Tugaylarından Sultan Abdulhamit Tugayı komutanı Ömer Abdullah, durumun kritik olduğunu son ilerleme ile Suriye ordusunun bir çok stratejik noktada hakimiyet sağladığını belirtti. Ömer Abdullah, Dağmışlı, Celiliyye, Ez Ziveyik, Pınar Almer ve Tel Zahiye köylerinin son saldırılarda Suriye ordusunun kontrolüne geçtiğini bir kaç noktada daha Ordunun ilerlemesi durumunda kendilerinin hareket alanı kalmayacağını kaydetti.

Türkiye sınırına sıfır noktalarda yer alan köylerin de vurulduğunu anlatan Ömer Abdullah, şiddetli hava ve kara bombardımanı, çatışmaların şiddeti ve durumun kritik olması sebebi ile binlerce sivilin köylerini terk ederek Türkiye sınırına yöneldiğini söyledi. Kendilerinin cepheyi terketmeyeceğini ancak bu şiddette bir bombardımanı geride kalan 5 yılda görmediklerini ifade eden Türkmen komutan Rusların ellerindeki bölgenin her metresini vurarak Suriye Ordusuna ve destekçisi milislere koridor açtığı bilgisini verdi.

Lazkiye ile İdlib’in arasında bulunan Türkmen Dağı, 3 yıl önce Suriye Ordusu’nun elinden düşmüştü.