Suriye, cihatçı çetelere karşı ilerleyişini sürdürüyor

Suriye Arap Ordusu'nun tüm ülkedeki ilerleyişi sürüyor.

Suriye, cihatçı çetelere karşı ilerleyişini sürdürüyor

Suriye Arap Ordusu’nun tüm ülkedeki ilerleyişi sürüyor. Pek çok yerde cihatçı çetelerle çatışmaların sürdüğü Suriye, ordu kararlı bir şekilde tüm kentlerde ilerleyişini sürdürüyor. Rusya’nın hava desteği savaşın yavaş yavaş Suriye Arap Ordusu lehine değişmeye başladığı ihtimalini güçlendiriyor.

Halep’te her yönde ilerliyorlar

Halep’te Hamra, Zeytan ve Halsa köylerini ele geçiren Suriye ordusu, bu operasyonlarda cihatçı çetelerin üyesi olan 75 kişi öldürülürken, 6 üst düzey komutan da yakalandı. Ordunun Halsa, Zeytan, Humeyre ve Kalajiyah’ta tuzaklanmış bombaları temizlediği söyleniyor.

syrian army2Suriye ordusu ve Hizbullah Halep’in güneyindeki stratejik Tal el Eis kentinden sadece 2 saat uzaktaki Halsa köyünü ele geçirmesiyle beraber 2 hafta önce cihatçı çeteler tarafından yapılan saldırıda kaybedilen Burna köyü dışındaki tüm köyler geri alınmış oldu. Burna’da ise köyün yüzde 70’inin Suriye ordusu ve Hizbullah güçlerinde olduğu, Ahrar uş Şam ve Şam Şahinleri Tugayı’nın köyün sadece batı tarafını elinde tutabildiği söyleniyor.

Böylece stratejik Halep-Şam otoyolu üzerindeki cihatçı çetelerin lojistik destek yolunun tamamen kesilmesinin sağlanmasında da önemli bir adım atılmış oldu.

Öte yandan, Suriye ordusunun Nusra Cephesi, CIA’nın tanksavar füze yardımında bulunduğu Nurettin Zengi Hareketi ve Ahrar uş Şam çetelerinin elinde bulunan Han Tuman’ı da kuşattığı bildiriliyor. Halep’in güneybatısındaki kentin de her an kurtarılabileceği söyleniyor.

Suriye özel kuvvetleri ise Halep’in doğusunda IŞİD’in elindeki el Şuvaylek köyünü ve Tel Humeyme Tepesi’ni ele geçirdi. Böylece IŞİD’in elindeki Deyr Hafer kenti ile arada kuşatılmış durumda bulunan Humeyme el Kebir köyü kalmış oldu.

suriye tankSuriye Arap Ordusu, Halep’in kuzeyinde Zerbe kentinde ve güneyinde ise ICARDA çiftlikleri, Zorba ve Karasi köylerinde de şiddetli çatışmalar içinde. Bu çatışmalara Hizbullah, Iraklı Necip Hareketi ve Ulusal Savunma Güçleri de katılıyor. Bu operasyonların başarılı olması halinde yaz aylarında geri çekilmek zorunda kalınan Idlib’e yönelik bir operasyon başlatılabilecek.

Palmira kurtarılmayı bekliyor

Hama’da Rusya savaş uçakları cihatçı çetelerin bulunduğu köyleri havadan vururken Suriye ordusunun da en az 55 teröristi öldürdüğü ve büyük miktarda cephaneyi imha ettiği bildiriliyor.

Rusya ve Suriye’ye ait savaş uçaklarının Palmira, Karyatayn ve Hazm el Şarki’ye son bir kaç günde 100’den fazla sorti yaptıkları açıklanırken hava operasyonlarının hız kesmeden sürdüğü bildiriliyor. Bu hava saldırılarının Palmira’ya yapılacak büyük operasyonun hazırlıkları olduğu belirtiliyor.

Bu bölgede Mahin kenti ele geçirilirken stratejik Humus-Palmira otoyolunda da kontrol tamamen sağlanmış durumda. Tüm bu ilerleyişle Suriye ordusunun Palmira’nın batı surlarından sadece 4 kilometre uzakta olduğu bildiriliyor. Yine de, Kasun Dağları’ndaki IŞİD mevzilerinin güçlü olduğu ve Palmira’nın batı kırsalına hakim bu pozisyonlar nedeniyle bu noktadan sonra ilerlemenin kolay olmayacağı söyleniyor.

Lazkiye’de ise kuzeydoğudaki Arafit, Yakubar, Mugayriye ve Dulba Tepesi’nin teröristlerden temizlendiği açıklandı. Suriye ordusunun Beyt Fars, Akko, Buz el Kerba köylerini ve Tel Gazel bölgesini ele geçirdiği bildiriliyor.