Suriye basını: Şeytan'ın zaferi Türkiye'yi nereye götürecek?

Ortadoğu basınından gelen ilk yorumlar ise seçim sonuçlarının ülkede istikrar getirmeyeceği yönünde.

Suriye basını: Şeytan'ın zaferi Türkiye'yi nereye götürecek?

Ortadoğu basınından gelen ilk yorumlar ise seçim sonuçlarının ülkede istikrar getirmeyeceği yönünde.

Tishreen Haber, AKP’nin elde ettiği zaferin Türkiye’de ekonominin ve güvenliğin daha da kötüye gitmesine yol açacağını ifade ediyor ve “baskıcı bir politika” izleyen AKP’nin bu zaferinin toplumda ayrışmaya yol açacağını ve istikrar getirmeyeceğini öne sürüyor.

Suriye’de yayın yapan El Thawrah da, “Şeytan’ın zaferi Türkiye’yi nereye götürecek” başlığıyla yayınladığı seçim değerlendirmesinde Erdoğan’ın seçimlerin yinelenmesiyle murad ettiğinin, bir yandan Haziran’da yediği darbenin tekrarını engelleyecek, diğer yandan da Cumhurbaşkanlığı yetkilerini genişletmesini sağlayacak bir sonuç olduğunu söylüyor. Gazete bazı gözlemlere dayanarak yaptığı yorumda, Erdoğan’ın, seçimlerde Müslüman Kardeşler Sultanlığı’nı inşa etme ve Türkiye’yi sadece kendisi tarafından yönetilen bir diktatörlüğe dönüştürme  hayallerini gerçekleştirmek için bütün “hile potansiyelini” kullandığını ifade ederken  “Özellikle, hem Türkiye’nin içinde yer aldığı bölgedeki fırtınalı iklim, hem de dünya siyasetindeki değişkenler ve ülkede milliyetçilik ve ideolojiler temelinde kutuplaşmanın derinleştiği dikkate alındığında bu seçimler ‘Sultan’ Recep Tayyip Erdoğan’ın hayalleri açısından çok kritik ve belirleyici. Bunlar Türkiye’yi bir kavşağa yerleştiriyor.” diyor.

Lübnan basını: Erdoğan Türkiye’yi tekeline aldı

El Akhbar gazetesi “Erdoğan, Türkiye’yi tekeline aldı.” Manşetiyle çıkarken, yeni seçim zaferinin Erdoğan’ın Türk siyasetinin değişmezlerinden olduğunu kanıtladığını yazıyor.

El Safir gazetesinden Halil Harb’in yorumu ise, AKP’nin seçimleri kazanmak için “korku silahını” kullanarak seçmeni “Ya bizi ya da kaosu seçersiniz” tercihine sürüklediği yönünde.

Aljazeera’da yer alan değerlendirmelerde ise HDP ve MHP’nin oy oranlarındaki düşüş kimlik siyasetine bağlandı. Diğer bir etkenin ise çözüm sürecinin durması. Değerlendirmeye göre seçmen bunun faturasını PKK ve HDP’ye keserken AKP “fabrika ayarların” geri döndü.