Soma davası: İnsan nakil bantlarında kömür taşınıyormuş

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili dava.

Soma davası: İnsan nakil bantlarında kömür taşınıyormuş

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan 28. Duruşması iş cinayetinden kurtulanların dinlemesiyle devam etti.

Ocakta bantçı olarak çalışan Serhat Üzer, olaydan önceki son üç ayda ocakta kısa ve uzun süreli elektrik kesintilerinin olduğunu söyledi. H ve S panolarındaki sıcaklığın arttığını belirten Üzer, S panosundaki havalandırmanın yeterli olmadığını belirtti.

Serhat Üzer, müfettiş geleceğinin daha önceden bilindiğini, ocak içindeki atık malzemelerin toplandığını, ocakta normalde olmayan yemek masalarının kurulduğunu da sözlerine ekledi.

Ocakta bantçı olarak çalışan mağdur Fehmi Dinç de “Üretim zorlaması olduğunu Taban alma işlemi sırasında da çok zorunlu kalınmadıkça bant durdurulmuyordu. Ölüm tehlikesinde bile bant çalıştırılıyordu. Üretilen kömürün taşındığı bant durduğu zaman görevlilere telefon gelirdi. Bir arkadaşım, telefon konuşmasından sonra kendisine ne dendiyse, geldi sinirden telefonu yere çarpıp kırdı. İnsan nakil bantlarında kömür taşınıyordu. İşçiler yürüyerek çıkmak zorunda kalırdı. Ben kaç kez ya banyo yapamadım ya da servisi kaçırdım. Vardiya ve üretimden sorumlu amirler arasında kömür çıkarma yarışı vardı. Bu yarış olmasa olay yaşanmazdı.” dedi.

Duruşmada katliamdan yaralı olarak kurtulan işçi Recai Piyala dinleniyor.